Jump to content
eksoteriko.gr

Φαγητό στη Νότια Κορέα


Corsogr

523 views

Οι διατροφικές συνήθειες στη Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερες. Όμως τι το αξιοπερίεργο έχει αυτή η κουζίνα; Τι επιλογές θα βρεις και ποια προτίμηση δείχνουν να έχουν οι Έλληνες; Διάβασε αναλυτικά παρακάτω.

 

1. Παραδοσιακά φαγητά στη Νότια Κορέα

 

Το πιο παραδοσιακό φαγητό που θα γευτείς στη Νότια Κορέα είναι σίγουρα το Kimchi το οποίο είναι λάχανο (θα το λέγαμε τουρσί) με καυτερή πιπεριά και μπαχαρικά. Ενώ από μέρος σε μέρος είναι διαφορετικό, το παραδοσιακό είναι κόκκινου χρώματος. Το Kimchi είναι κάτι σαν συμπληρωματικό πιάτο ή μεζές. Υπάρχει σε όλα τα γεύματα δηλαδή πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Λίγο πολύ όλα τα σπίτια φτιάχνουν το δικό τους Kimchi μια φορά το χρόνο και παραδοσιακά το αποθηκεύουν σε πήλινα κιούπια ώστε να ωριμάσει. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην επαρχία θα δεις σίγουρα αυτά τα πήλινα κιούπια.

Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του Kimchi όπως το Mul Kimchi (Kίμτσι νερού) το οποίο δεν είναι τόσο καυτερό συγκριτικά με το κλασικό κόκκινο Kimchi. Είναι με νερό και έχει μια σαφέστατα πιο μαλακή γεύση ενώ υπάρχουν και άλλες συνταγές του.

Οι Κορεάτες δεν έχουν για παράδειγμα γάλα με δημητριακά ή καφέ το πρωί και μετά το μεσημέρι κάτι άλλο και το βράδυ κάτι πιο ελαφρύ. Τα τρία γεύματα της ημέρας για τους Κορεάτες είναι λίγο πολύ ίδια και απαρτίζονται από τα εξής κατ’ ελάχιστον:

Ρύζι στον ατμό σκέτο, τελείως λευκό, κάποιες φορές και μωβ (είναι ένα συγκεκριμένο είδους ρυζιού το οποίο παίρνει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα όταν το μαύρο ρύζι γνωστό ως «forbidden rice» μαγειρεύεται με το λευκό – σα γεύση δεν έχει μεγάλη διαφορά) χωρίς σάλτσες.

Σούπα η οποία μπορεί να είναι κοτόσουπα, χορτόσουπα, ψαρόσουπα στην οποία προστίθεται το ρύζι για να πάρει γεύση και επίσης το Kimchi που προαναφέρθηκε.

Ως κυρίως πιάτο μπορεί να προτιμήσουν κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Το κυρίως πιάτο εξαρτάται αλλά αυτά τα τρία περιφερειακά πιάτα υπάρχουν πάντα.

Είθισται σε κάθε τραπέζι να υπάρχουν πάρα πολλά μικρά πιατάκια (Banchan) τα οποία μπορεί να είναι με κάποιες πιπεριές σαν τουρσί, ψαράκια μικρά αποξηραμένα, μπορεί να είναι καβουράκια κλπ. Tο εκτιμούν πολύ αυτό οι Κορεάτες, θέλουν να έχουν πολλά πιάτα μικρά γύρω τους για να δοκιμάζουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις.

Η Κορεάτικη κουζίνα είναι από τις πλέον καυτερές κουζίνες στον κόσμο και θεωρείται από τους Κορεάτες ότι τρώει καλά όποιος τρώει πολύ καυτερό φαγητό. Θεωρούν το πολύ καυτερό φαγητό ότι είναι καλό, υγιεινό και «αντρίκειο».

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές τρώνε ωμές και τις πράσινες πιπεριές, οι οποίες είναι πολύ καυτερές. Είναι μια πραγματική δοκιμασία.

 

 

Παραδοσιακό κόκκινο kimchi corsogr.jpg

Το παραδοσιακό Kimchi

 

 

2. Επιλογές φαγητού στη Νότια Κορέα

 

Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, οι επιλογές είναι κατά βάση τρεις.

Η πρώτη είναι το κλασικό κορεάτικο φαγητό. Η δεύτερη είναι η fusion κουζίνα που παντρεύει γεύσεις κορεάτικες και δυτικές. Η τρίτη αποτελείται από αμιγώς δυτικά φαγητά όπως μπριζολάδικα, αυστραλιανού ή αμερικάνικου στιλ, πιτσαρίες, ιταλική κουζίνα, τα οποία αρχίζουν ειδικά στην νεολαία να τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής και προτίμησης. Μέσα σε αυτή την κατηγορία υπάρχει και το γρήγορο φαγητό όπως τα MacDonalds ή η Lotteria, το οποίο είναι ένα αντίστοιχο MacDonalds δικό τους, τα Subway και άλλες γνωστές αλυσίδες διεθνούς εμβέλειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιο πολύ αρέσκονται οι γυναίκες στο δυτικό φαγητό διότι οι Κορεάτισσες θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, ενώ οι άντρες θέλουν να είναι πιο παραδοσιακοί στις γεύσεις τους.

 

3. Φαγητό στο χώρο εργασίας

 

Όσοι έχετε διαβάσει το άρθρο «Εργασία στη Νότια Κορέα», ίσως αναρωτηθείτε σε αυτό το σημείο κάποιος ο οποίος εργάζεται σε ναυπηγείο, τι επιλογές έχει για διατροφή.

Όλα τα ναυπηγεία έχουν για τους εργαζόμενούς τους φαγητό. Η διαφορά είναι ότι τα μεγάλα ναυπηγεία, δηλαδή τα «Big Three» που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, έχουν τουλάχιστον ένα δυτικό εστιατόριο. Άρα κάποιος που εργάζεται εκεί θα βρει σίγουρα κορεάτικο φαγητό για να φάει και ειδικά στα μεγάλα ναυπηγεία θα βρει και δυτικού τύπου κουζίνα.

 

4. Αρέσει στους Έλληνες η κουζίνα στη Νότια Κορέα;

 

Υπάρχουν εκείνοι που την μισούν και εκείνοι που την αγαπάνε.

Αν σου αρέσουν οι σούπες και τα καυτερά πιάτα σίγουρα θα την αγαπήσεις, ωστόσο τα πιάτα τους πολλές φορές είναι πολύπλοκα, οι γεύσεις μπλέκονται και εκεί είναι που άλλοι την αγαπάνε και άλλοι όχι.

Όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ καυτερή κουζίνα ενώ τα ψαριά τους πολλές φορές είναι και ωμά δηλαδή sushi, sashimi κλπ.

Οπότε είναι θέμα προτιμήσεων. Θεωρείται υγιεινή κουζίνα επειδή δεν έχει τόσο πολύ κρέας, έχει αρκετά λαχανικά και μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι πραγματικά φρέσκα, ούτε καν βρασμένα.

Γεύσεις από την πατρίδα υπάρχουν;

Ελληνικά εστιατόρια υπάρχουν ελάχιστα, περίπου τρία με τέσσερα στη Σεούλ μόνο, τα οποία προσφέρουν τα κλασικά ελληνικά πιάτα, παστίτσιο, μουσακά, γύρο, σουβλάκια. Αυτές οι γεύσεις είναι αρεστές στους ντόπιους οι οποίοι τις δοκιμάζουνε. Ειδικά αν συνδυάζουν το μαγαζί με διακόσμηση παραλιακής Ελλάδος (νησιά, Σαντορίνη, στην οποία έχουν τεράστια αδυναμία οι Κορεατες) είναι ακόμα πιο θελκτικό.

 

5. Επιδόρπια και γλυκά

 

Στην κουζίνα τους έχουν ελάχιστα έως καθόλου γλυκά με χαρακτηριστικότερη παρουσία εκείνη των κέικ ρυζιού, (rice cakes - Tteok) σε μορφή αρκετά λαστιχώδες (κάποια είναι και τραγανά), δεν υπάρχει κάποια αντιστοιχία με κάποιο ελληνικό γλυκό δικό μας και δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστα, για την ακρίβεια καθόλου γλυκά. Συνήθως προσθέτουν κάποιο σιρόπι, κακάο ή ελάχιστη ζάχαρη διότι δεν είχαν παραδοσιακά ενώ μπορεί να έχει και αμύγδαλο. Είναι το παραδοσιακό γλυκό το οποίο το προσφέρουν κυρίως στις δυο μεγάλες γιορτές τους (Chuseok και Seollal).

Εν κατακλείδι, η κορεατική κουζίνα είναι αυτό που έχουμε ως εικόνα στην Ελλάδα;

Η ασιατική κουζίνα στην Ελλάδα είναι μια μίξη πολλών κουζινών προφανώς αρά υπάρχουν και αυτά που μπορείς να φανταστείς (νούντλς υπάρχουν κυρίως σε σούπα, sushi, sashimi) επίσης υπάρχει κάτι που δεν έχουμε εδώ, αυτό που λένε Korean BBQ, το Samgyeopsal (χοιρινή πάνσετα λεπτοκομμένη). Έχεις χαρακτηριστικά στο κέντρο του τραπεζιού σου έναν χώρο που υπάρχουν κάρβουνα και η ψησταριά σου, σου φέρνουν ωμό το κρέας και το ψήνεις εσύ ο ίδιος. Αποτελεί πολύ αγαπημένο φαγητό των Κορεατών ειδικά όταν βγαίνουν έξω με φίλους πίνουν soju και τρώνε Samgyeopsal.

Τρία πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε είναι: Το Kimchi, το οποίο θα το βρεις παντού ούτως η άλλως. Το Bulgogi το οποίο είναι ένα κρέας με γλυκιά σάλτσα και ίσως και το Samgyeopsal που αναφέρθηκε λίγο παραπάνω είναι σιγουρά μια εμπειρία να το ψήσεις μονός σου πάνω στο τραπέζι σου.

 

6. Οι συνήθειες στο τραπέζι

 

Κατά βάση στο κορεατικό φαγητό θα κάτσεις στο πάτωμα και θα φας με (ξυλάκια) chop sticks (είναι συνήθως μεταλλικά ανοξείδωτα και παραλληλόγραμμης διατομής, αντίθετα με την Κίνα που είναι συνήθως ξύλινα με κυκλική διατομή, τα jeotgarak) και με κουτάλι. Μπορεί να πιεις το παραδοσιακό τους ποτό το Soju. Είναι αλκοολούχο ποτό με περίπου 19% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και το οποίο καταναλώνεται σε πολύ μικρά κουπάκια (σαν σφηνάκια) κυρίως -μάλλον μόνο- κρύο, όχι σαν το Sake. Το Sake είναι το παραδοσιακό Γιαπωνέζικο ποτό που πίνεται ζεστό ή κρύο.

Οι Κορεάτες είναι αρκετά λιτοδίαιτοι γι’ αυτό άλλωστε και οι φιγούρες τους εν γένει είναι αρκετά αδύνατες αλλά όπως αναφέρθηκε ο κόσμος αρχίζει να δυτικοποιείται και στις προτιμήσεις του στο φαγητό οπότε βλέπουμε σιγά σιγά τον κόσμο να παχαίνει μεν από την άλλη να ψηλώνει και να δυναμώνει σωματικά οπότε μάλλον θα λέγαμε ότι τρώνε πληρέστερα.

  • Like 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...