Εργασία στη Νότια Κορέα
Λίγο μικρότερη σε γεωγραφική έκταση από την Ελλάδα ωστόσο με πενταπλάσιο πληθυσμό, η Νότια Κορέα είναι ένα κράτος της ανατολικής Ασίας που προσελκύει επαγγελματικά πολλούς Έλληνες σε σταθερή βάση και όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας παρακάτω, για καλούς λόγους.
1. Τι υπάρχει στη Νότια Κορέα
Στη χώρα αυτή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεις μερικά από τα πιο διάσημα παγκοσμίως ναυπηγεία καθώς οι Κορεάτες θεωρούνται από τους σκληρότερα εργαζόμενους λαούς. Ξεχωρίζει το ναυπηγείο της Hyundai (Hyundai Heavy Industries) γνωστό και ως HHI το οποίο βρίσκεται στο Ulsan της Κορέας. Είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έπονται αλλά δύο μεγάλα ναυπηγεία που επίσης είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εκείνο της DSME (Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering) που είναι στο Okpo και εκείνο της Samsung (Samsung Heavy Industries) που είναι στο Gohyeon και τα δυο στο νησί Geoje. Hyundai, Daewoo και Samsung αποτελούν τα «Big Three» της Κορέας. Υπάρχουν και δευτερεύοντα, εξίσου καλά βέβαια, όπως είναι η STX, θυγατρικές της Hyundai, όπως η Hyundai Dockyards (HMD) στο Ulsan και η Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI), από τη δυτική πλευράς της χώρας. Τέλος, υπάρχουν ακόμα μικρότερα ναυπηγεία αλλά αυτά όπου οι Έλληνες ναυπηγούν είναι αυτά που αναφέρθηκαν.
Το ναυπηγείο της Hyundai
2. Η ελληνική παρουσία στη Νότια Κορέα
Εξαρτάται πάρα πολύ από την αγορά. Υπάρχει περίοδος με υψηλή ζήτηση για νέες κατασκευές (new buildings), καθώς οι Έλληνες είναι trend setters στον τομέα, διότι είναι εκείνοι που παραγγέλνουν πιο πολύ από όλους. Αρά, σε περιόδους που υπάρχουν πολλά new buildings υπάρχουν και περισσότερα site offices.
Σαφής είναι η προτίμηση από τις ελληνικές εταιρείες να προσλαμβάνουν συμπατριώτες τους. Ποτέ δεν είναι πλήρως επανδρωμένο το site office με Έλληνες, αλλά συνήθως, υπάρχουν το λιγότερο ένας μέχρι ίσως και το ένα τρίτο του site office. Είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες θέλουν να έχουν μια ελληνική παρουσία. Κάποιοι που αισθάνονται ακόμα πιο άνετα, μπορούν να βάλουν και το μισό site office ακόμα να είναι επανδρωμένο με Έλληνες.
Τώρα ανά ναυπηγείο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Αδιαμφισβήτητα στα μεγάλα, δηλαδή τα «Big Three» που αναφέραμε, υπάρχει πιο έντονη παρουσία παραδοσιακά επειδή είναι πιο πολλές οι παραγγελίες, πιο πολλά τα πλοία και πιο μεγάλες οι εταιρείες και συνήθως οι μεγαλύτερες εταιρίες «επενδύουν» σε Έλληνες.
Υπάρχουν περίοδοι που στο ναυπηγείο υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι έως και τριάντα Έλληνες από όλες τις ελληνικές εταιρίες και υπάρχουν και περίοδοι που είναι πέντε έως έξι το πολύ. Στα πιο μικρά μπορεί να μην υπάρχει κανένας ή πολλοί λίγοι, τέσσερις έως πέντε.
Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές εταιρίες προτιμάνε Έλληνες για συναισθηματικούς λογούς αλλά φυσικά και για λογούς καλύτερης επικοινωνίας και επειδή πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν στην εταιρεία, η εταιρεία τους γνωρίζει και εμπιστεύεται να τους στείλει στη Κορέα διότι θα κάνουν καλή δουλειά αφού έχει δει την εργασία τους στο γραφείο. Υπάρχει φυσικά και το αντίθετο. Εργατικό δυναμικό που ξεκινάει από το site office στην Κορέα, βλέπουν οι εταιρίες ότι πηγαίνει καλά εκεί και τον κρατάνε μετά στο γραφείο στην Ελλάδα. Εκτός από αυτές τις εταιρίες οι οποίες έχουν παραπάνω από έναν λόγο να είναι συνδεμένες με ελληνική παρουσία υπάρχουν και Έλληνες που εργάζονται στην Κορέα για ξένη εταιρεία, οπού ξένη εταιρεία μπορεί να είναι από κορεάτικη έως και αμερικάνικη.
Αυτό που βλέπουν οι εταιρίες είναι οι γνώσεις τους, οι διασυνδέσεις τους, το ότι πολλές φορές οι Έλληνες είναι πολίτες του κόσμου, μπορούν να μιλήσουν αγγλικά, μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε αλλά περιβάλλοντα, συνεργάζονται καλά εν γένει και από άποψη σπουδών και εμπειριών έχουν υψηλό επίπεδο.
Δε θα δείτε ποτέ σε ναυπηγείο Έλληνα να δουλεύει για το ναυπηγείο είτε σε θέση διοικητική είτε σε θέση designer είτε να κάνει χειρωνακτική εργασία (π.χ. συγκολλητές, ελασματουργούς). Πάντα θα είναι είτε εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας (supervisor) είτε θα είναι επιθεωρητής σε κάποιο νηογνώμονα (surveyor). Αυτά τα δύο σενάρια κυριαρχούν και προφανώς μπορεί να είναι και site manager.
3. Δυσκολίες και προκλήσεις κατά την εργασία στη Νότια Κορέα
Οι δυσκολίες εστιάζονται σε δυο επίπεδα. Αρχικά σε διοικητικό επίπεδο, η απουσία άδειας παραμονής και των κατάλληλων εγγράφων για να μπορεί ένας Έλληνας να μείνει όσο χρειάζεται στη χωρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Έλληνας έχεις άδεια παραμονής ενενήντα ημέρες και από εκεί και πέρα για να μπορείς να μείνεις παραπάνω πρέπει να έχεις invitation letter (πρόσκληση) από το ναυπηγείο στο οποίο θα δουλέψεις. Αναφερόμαστε πιστά στη ναυτιλία η οποία απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητά των Ελλήνων της Κορέας.
H εταιρεία που έχει προσλάβει κάποιον να εργαστεί εκεί θα πρέπει να έχει επικοινωνήσει με το ναυπηγείο να έχει δώσει το βιογραφικό του και το ρολό του στην εταιρεία που θα πάει να εργαστεί, έτσι ώστε να κάνει μια αίτηση το ναυπηγείο στο κράτος με τα χαρτιά που έχει λάβει για να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια μονίμου κάτοικου, οπού μόνιμος κάτοικος σημαίνει ότι πρέπει να ανανεώνεται η άδεια παραμονής ανά έτος. Να διευκρινίσουμε ότι γίνεται αναφορά πάντα σε περιπτώσεις οπού οι εργαζόμενοι άντρες δεν είναι παντρεμένοι με Κορεάτισσες και οι γυναίκες με Κορεάτες αντίστοιχα.
Συμπερασματικά αυτό είναι το διοικητικό κομμάτι για το οποίο δε θα συναντήσεις συχνά ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς υπάρχει καλή οργάνωση. Έπειτα μην ξεχνάς ότι οι Κορεάτες γνωρίζουν τη σχέση μας με την ναυτιλία και τυγχάνουμε εν γένει μιας καλής μεταχείρισης.
Άλλες προκλήσεις είναι το γλωσσικό κομμάτι, η διαφορετική κουλτούρα και η οδήγηση, σε λιγότερο βαθμό, καθώς δεν κυμαίνεται σε επίπεδα Κίνας και Ινδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα είναι αρκετά καλό και θυμίζει Ελλάδα, ειδικά εκεί που είναι τα ναυπηγεία, οπότε αυτό δε θα αποτελέσει πρόβλημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει λίγο παραπάνω κρύο από το αναμενόμενο.
4. Εργασιακές συνθήκες στη Νότια Κορέα
Οι εργασιακές συνθήκες είναι αρκετά καλές έως πολύ καλές. Επειδή μέρος των εργασιακών συνθηκών είναι και διαπροσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές κοινότητες που προκύπτουν είναι βραχύβιες κατά βάση επειδή οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί πάνε για κάποια συγκεκριμένα projects. Αντιπροσωπευτικά, μπορεί να πάνε για ένα έως δύο το πολύ projects, οπότε αυτό συνεπάγεται για διάστημα ενός έως τριών χρόνων. Οι «μόνιμοι», που έχουν παντρευτεί Κορεάτισσες, συνήθως είναι ακόμα πιο λίγοι. Για την ακρίβεια τόσο λίγοι που δεν μπορούν να οργανωθούν καλά συν του ότι οι δουλείες τους μπορεί να αλλάζουν διαρκώς από ναυπηγείο σε ναυπηγείο. Άρα δεν είναι τόσο οργανωμένοι, απλά προκύπτει και οργανώνονται περιοδικά.
Η βαθύτατα καλλιεργημένη εκτίμηση που έχουν οι Κορεάτες απέναντι στους Έλληνες βασίζεται στο ότι ήμασταν σύμμαχοι στον κορεατικό πόλεμο και αυτό δεν το ξεχνάνε. Είναι στην κουλτούρα τους και την συνείδησή τους αν μη τι άλλο και ακόμα φαίνεται εμπράκτως σε μνημεία που υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλη τη χωρά και μνημονεύουν πάντα τους συμμάχους. Φυσικά έκδηλη είναι και η εκτίμηση των ανθρώπων του ναυπηγείου επειδή είμαστε πολύ καλοί πελάτες τους και μας σέβονται για την τεχνογνωσία μας και την οικονομική δύναμη που έχουμε στη ναυτιλία.
Μισθολογικά, δεν υπάρχει άμεση σύγκριση ελληνικού μισθού επιθεωρητή σε νέες κατασκευές διότι αυτή η θέση δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εκείνο που μπορούμε να συγκρίνουμε είναι δουλειές γραφείου ή κάποιος ο οποίος είναι ναυτιλλόμενος. Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει τυπικά το διπλό μισθό από εκείνον που έχει στο γραφείο στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο μισθός συνήθως είναι χαμηλότερος συγκρινόμενος με αυτόν ενός καπετάνιου ή πρώτου μηχανικού. Στον ένα αναφερόμαστε μόνο σε χρήματα, στον άλλον για πακέτο υπηρεσιών (σπίτι, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, μεταφορικά, αεροπορικά) οπότε αν όλα αυτά συνυπολογιστούν σε χρήματα η ψαλίδα μικραίνει.
Συμπερασματικά η Νότια Κορέα είναι μια καλή εργασιακή επιλογή για τους Έλληνες που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.