Jump to content
eksoteriko.gr

Μεταφορικά μέσα!


Olajia

4740 views

Και έχεις προσγειωθεί στη Στοκχόλμη. Είτε επισκέπτης είτε μόνιμος κάτοικος της πρωτεύουσας πιθανότατα θα χρησιμοποιήσεις ή θα έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο μεταφορικό μέσο.

Προσωπικά όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τα μέσα μεταφοράς της πόλης ενθουσιάστηκα. Αρχικά να αναφέρω ότι στην Ελλάδα ως φοιτήτρια, στην πόλη που έμενα, χρησιμοποιούσα καθημερινά για τις μετακινήσεις μου λεωφορείο.  Στο μυαλό μου το λεωφορείο ήταν πάντα ένα μέσο αργό, ρυπογόνο, βρώμικο εσωτερικά, με  συνωστισμένο κόσμο και σχετικά φθηνό. Πάντα άκουγες μια παρέα νεαρών παιδιών να γελάνε και να φωνάζουν, μία ηλικιωμένη κυρία να διαμαρτύρεται και μερικά άτομα να συμπεριφέρονται σα να μην τους νοιάζει τίποτα απ’ όλα αυτά. Και ξαφνικά βρίσκομαι στη Στοκχόλμη και βλέπω μια άλλη, διαφορετική πλευρά από αυτή που είχα συνηθίσει τόσα χρόνια.

Σ’ αυτό το σημείο να σας ενημερώσω ότι η Στοκχόλμη έχει 4 βασικά μέσα μεταφοράς. Μετρό, λεωφορείο, τραμ και τρένο (κάτι σαν τον προαστιακό της Αθήνας). Σ’ αυτά μπορείς να συμπληρώσεις και τα πλοία που κάνουν διαδρομές μέσα στα διάφορα κανάλια της πόλης. Αυτά τα μεταφορικά μέσα καλύπτουν περιοχές έως και 50χλμ απόσταση από το κέντρο της πόλης. Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα.

Το μετρό αποτελείται από 3 γραμμές, την κόκκινη, την πράσινη και την μπλε. Συνολικά υπάρχουν 101 στάσεις. Καταλαβαίνει δηλαδή κανείς ότι η πόλη είναι καλά συνδεδεμένη. Τα δρομολόγια είναι πολύ τακτικά. Προσωπικά δεν έχω βρεθεί να περιμένω πάνω από 10 λεπτά σε καμία στάση του μετρό, όποια γραμμή και να χρησιμοποιούσα. Τα βαγόνια είναι αρκετά καθαρά και αν εξαιρέσει κανείς κάποια παλιά που υπάρχουν στην μπλε γραμμή τα υπόλοιπα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Υπάρχουν παντού ενδείξεις για τις στάσεις που διασχίζεις και από τα μεγάφωνα πάντα μπορείς να ακούσεις την επόμενη στάση. Το μόνο παράπονο που έχω να κάνω  είναι ότι αν εξαιρέσεις 2-3 κεντρικές στάσεις, όλες οι υπόλοιπες ανακοινώσεις ακούγονται μόνο στα σουηδικά (πράγμα που στην αρχή με δυσκόλευε αρκετά).

 Συνεχίζοντας με τα λεωφορεία έχω να αναφέρω ότι τα δρομολόγια που υπάρχουν είναι σχεδόν άπειρα. Δεν έχω βρει διαδρομή που να μην γίνεται και με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης. Τα οχήματα είναι πάντα καθαρά και σε κάποια έχω παρατηρήσει ότι έχουν βάλει ειδικό τάπητα για να μην γλιστράμε (πχ λεωφορείο για Drottingholm slott). Κάτι που με ενθουσίασε στα λεωφορεία είναι η δυνατότητα που έχουν να γέρνουν στην άκρη όταν επιβιβάζονται οι επιβάτες. Στην ουσία η πόρτα έρχεται στο επίπεδο του πεζοδρομίου κι έτσι δεν δυσκολεύεται κανείς να ανέβει.

 Ο προαστιακός πάλι, ή το λεγόμενο pendeltåg είναι ένα μέσο λίγο παρεξηγημένο. Εγώ το χρησιμοποιώ καθημερινά γιατί εξυπηρετεί μακρινές αποστάσεις που μου χρειάζονται. Τα δρομολόγια είναι κάθε 15 λεπτά περίπου και υπάρχει διαδρομή που πηγαίνει έως την Ουψάλα, περνώντας από το αεροδρόμιο.  Δεν θα έλεγα ότι είναι το πιο καθαρό μέσο, αλλά δεν έχει τύχει ποτέ να βρεθώ μέσα και να μην μπορώ να κάτσω από τη δυσωδία. Τα περισσότερα σκουπίδια αφήνονται Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ, μέρες που οι Σουηδοί ξεσαλώνουν. Αυτό που εκνευρίζει τους περισσότερους μ’ αυτό το μέσο, είναι ότι αρκετές φορές μπορεί να κολλήσει σε κάποιο σημείο της διαδρομής λόγω τεχνικού ή άλλου προβλήματος. Οπότε υπάρχουν τακτικά καθυστερήσεις.

Τέλος για το τραμ δεν έχω και πολλά να γράψω μιας και είναι ένα μέσο που έχω χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά έως τώρα κι αυτό για να επισκεφθώ το Vasa musuem ( όσοι δεν το έχετε επισκεφθεί αξίζει πραγματικά τον κόπο).

Όσον αφορά το κόστος μετακίνησης θα πω ότι είναι ακριβό, όπως άλλωστε και η γενικότερη ζωή στην Στοκχόλμη. Το εισιτήριο μίας διαδρομής κοστίζει σχεδόν 3,7€ και έχει ισχύ 75 λεπτών. Το ημερήσιο έχει κόστος 15€, των τριών ημερών 30€, της μίας εβδομάδας 40€ και το μηνιαίο περίπου 90€. Οι τιμές όλες είναι για εισιτήριο πλήρες και όχι μειωμένο (πχ φοιτητικό). Επίσης όλα τα μέσα καλύπτονται από την ίδια κάρτα μεταφορών και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάνεις για το τι εισιτήριο χρειάζεται να κόψει κάθε φορά. Από προσωπική εμπειρία θα δηλώσω ότι εάν δουλεύεις μακριά και δεν διαθέτεις αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να αγοράζεις μία μηνιαία κάρτα για να καλύπτεις τις μετακινήσεις σου.

Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την πόλη ως τουρίστες δεν θα πρότεινα την ενοικίαση αυτοκινήτου μιας και είναι ακριβή και μέσα στο κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί εκτός από τα καύσιμα και το παρκινγκ. Επίσης, εφόσον η πόλη διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο μεταφορών δεν βρίσκω το λόγο για ενοικίαση αυτοκινήτου, παρά μόνο αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί άλλες πόλεις βορειότερα ή νοτιότερα της χώρας.

Ποια είναι η δική σας εμπειρία από τα μεταφορικά μέσα της Στοκχόλμης ή της πόλης που ζείτε; Κάνετε ένα σχόλιο! 😘

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...