Jump to content
eksoteriko.gr

Ποιος μισθός είναι καλός; Εξαρτάται!


Zimaroulis

3299 views

Είσαι σε φάση που ψάχνεις να δεις τι παίζει με την Ευρώπη (και όχι μόνο) γιατί είσαι από τα άτομα που δε λένε πως η περιέργεια σκότωσε τη γάτα αλλά πως πήγε την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά. Η αλήθεια να λέγεται, είναι μεγάλη ερώτηση, συχνή και σημαντική για όσους σκέφτονται να αλλάξουν χώρα.

Ως κάτοικος εξωτερικού την ερώτηση την ακούω συνήθως από άτομα τα οποία έλαβαν κάποια προσφορά μέσω linkedin για μια επαγγελματική ευκαιρία και μια από τις προϋποθέσεις είναι φυσικά η μετοίκηση σε άλλη χώρα. Πολλές φορές ο μισθός ή κάποιο εύρος αναφέρεται και στην αγγελία ανάλογα με το επίπεδο ή την εμπειρία του υποψηφίου. Αλλά δεν έχουν ιδέα αν ο μισθός είναι “καλός”.


Τι σημαίνει καλός μισθός;

Από συζητήσεις που κάνω με κόσμο κυρίως στην Ελλάδα, “Καλός μισθός” για τον καθένα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Άλλοι έχουν στο μυαλό τους πως 2000 ευρώ στο εξωτερικό είναι πολύ καλός μισθός ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν καταδέχονται να αφήσουν τη χώρα τους για 4 και 5 ψωρο-χιλιάδες.

Η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι “εξαρτάται” και αυτό γιατί σε μια τόσο γενική ερώτηση, μπορείς να δώσεις μόνο μια γενική απάντηση.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο ψητό!

Προσωπικά για μένα υπάρχουν 3 γενικές κατηγορίες του “καλού μισθού” και διαφέρουν για τον καθένα οπότε κάνε τον κόπο να διαβάσεις το κείμενο μέχρι το τέλος όπου αναφέρω κάποια επιπλέον πραγματάκια.

Έχουμε και λέμε:

 

1) Καλός μισθός για τη χώρα
2) Καλός μισθός για το επάγγελμά σου στη συγκεκριμένη χώρα

3) Καλός μισθός σε όλο τον κόσμο (δε θα σχολιάσω καν..)

Καλός μισθός για τη χώρα


Αυτός είναι ο μισθός που σε αυτή τη χώρα σου επιτρέπει να έχεις δικό σου σπίτι (ίσως ενοίκιο σε πρώτη φάση) και να καλύπτεις όλα τα έξοδά με τις μετακινήσεις σου καθώς επίσης διατροφή. Αν μπορεί να περιλαμβάνει και κανένα καφέ ή ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα ακόμη καλύτερα.

 

Καλός μισθός για το επάγγελμά σου στη συγκεκριμένη χώρα

 

Ένας καλός μισθός για τη χώρα δε σημαίνει πως είναι καλός για εσένα και τη δουλειά που κάνεις. Δεν πληρώνονται το ίδιο μάγειρες, οδηγοί λεωφορείου, αθλητές, δικηγόροι και κομπιουτεράκηδες που πατάνε κουμπιά και βγάζουν χρήματα.

Το κάθε επάγγελμα έχει το δικό του εύρος μισθού και κάθε εργαζόμενος παίζει σε αυτό το εύρος ανάλογα με την εμπειρία, την προϋπηρεσία και άλλους παράγοντες όπως η “πολιτική” της εταιρείας στην οποία εργάζεται. Υποθέτω πως αν είσαι δάσκαλος ο μισθός που θα παίρνεις σε ένα δημόσιο σχολείο δε θα είναι ο ίδιος με το μισθό που θα έπαιρνες αν δούλευες σε κάποιο ιδιωτικό που πηγαίνουν τα παιδιά του κάθε εφοπλιστή.


Καλός μισθός σε όλο τον κόσμο

Είπα πως δε θα το σχολιάσω!

Πως θα αποφασίσεις αν κάποιος μισθός είναι καλός;

Όπως είπα και πιο πάνω λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε επαγγέλματος και χώρας πρέπει να κάνεις έρευνα ξεχωριστή κάθε φορά και να τσεκάρεις από την ακόλουθη λίστα ό,τι σε αφορά:

 

Τι επίπεδο είσαι. Ακόμα μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να ψάξεις σε sites τύπου glassdoor ή τοπικά sites για αγγελίες να δεις τι μισθοί παίζουν γενικά για το επάγγελμά σου. Θα πάρεις μια καλή εικόνα για το από που μπορείς να ξεκινήσεις και που μπορείς να φτάσεις. Επίσης θα καταλάβεις αν σου προσέφεραν entry, mid ή senior level θέση και μισθό.

Τι πάει στην τσέπη. Ο μισθός συνήθως φορολογείται και μάλιστα κλιμακωτά. Υπάρχουν sites στα οποία μπορείς να υπολογίσεις το τι μπαίνει στην τσέπη σου κάθε μήνα. Κάνε google για “salary calculator” για την χώρα ή πόλη που σε ενδιαφέρει πχ “UK salary calculator” για την Αγγλία. Συνήθως δείχνουν αναλυτικά ανά έτος και μήνα το ποιος είναι ο μισθός σου προ και μετά φόρου. 

Διαμονή. Ενοίκιο, ρεύμα, νερό, ζεστό νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα, τηλεόραση, internet, αν υπάρχουν έπιπλα κλπ. Τσέκαρε τιμές για ενοίκια στα τοπικά sites για να πάρεις μια εικόνα του κόστους διαμονής στην περιοχή που θα επιλέξεις να μείνεις και τι περιλαμβάνεται στην τιμή.

Μετακίνηση. Αυτοκίνητο, κάρτες μετρό, τρένων, λεωφορείων.

Τιμές super market

Τιμές εστιατορίων (μετράει αν αναγκάζεσαι να τρως έξω για κάποιο λόγο)

Επιπλέον προσοχή θέλει αν έρχεσαι με οικογένεια:

Εισιτήρια για Ελλάδα. Ειδικά αν θέλετε να πηγαίνετε Ελλάδα συχνά και έχετε και παιδιά.

- Σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Σε κάποιες χώρες είναι μεγάλο μηνιαίο έξοδο ενώ σε άλλες μπορεί να είναι και δωρεάν.

- Δραστηριότητες. Δες πόσο κοστίζουν τα χόμπι σου, γυμναστήρια, διάφορα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες αναγκαίες στην καθημερινότητά σου.

 

Τα παραπάνω φυσικά είναι ενδεικτικά και δεν αφορούν τον καθένα. Όλοι μας έχουμε διαφορετικά στάνταρτς, ανάγκες και θέλω. Πριν κάνεις την κίνηση να αποδεχτείς ή να απορρίψεις μια προσφορά υπολόγισε τα παραπάνω και σκέψου ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να αλλάξεις δουλειά και χώρα. Σύγκρινε καλά τις καταστάσεις του τώρα και των επόμενων 3 - 5 ετών στις 2 χώρες και αποφάσισε.

Καλή επιτυχία!

 

Αν σκέφτεσαι να φύγεις έξω ως ζευγάρι καλό θα είναι να κάνεις και τους υπολογισμούς σου ως ζευγάρι, δηλαδή:

- Τι προοπτικές έχετε και οι δύο επαγγελματικά. Από που μπορείτε να ξεκινήσετε και που μπορείτε να φτάσετε. Στη χώρα που είστε τώρα μπορεί το ένα το επάγγελμα να είναι πιο ευνοημένο από το άλλο και στη χώρα που πάτε να είναι το αντίθετο.

- Πόσο εύκολα βρίσκετε και οι δύο δουλειά και τι προοπτικές υπάρχουν στα επόμενα χρόνια.

Έτσι θα υπολογίσετε αν το ρίσκο που παίρνετε αξίζει τον κόπο. 

 

Προσοχή! Ανάλογα με τη χώρα, ο μισθός αναφέρεται είτε ως μηνιαίος είτε ως ετήσιος. Άλλες φορές προ και άλλες φορές μετά φόρου.
 

Για παράδειγμα, η γιαγιά ενός φίλου μου, είπε πως ο εγγονός της(ο φίλος μου δηλαδή) είχε κάποια μπερδέματα όταν έκανε τη μετάβαση από Αγγλία σε Σουηδία γιατί ο μισθός στην Αγγλία αναφέρεται στο έτος ενώ στη Σουηδία ανά μήνα. Οπότε η σύγκριση γινόταν πάντα επί 12. Πάλι όμως έπρεπε να κάνει έρευνα με βάση την παραπάνω λίστα μιας και ο μισθός έπρεπε να συγκριθεί με το κόστος ζωής.

Εσύ τι πιστεύεις πως σημαίνει καλός μισθός; Μοιράσου τη γνώμη σου μαζί μας!

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...