Θα επέστρεφες στην Ελλάδα; Πότε ή ποτέ;
Έκανα πολλές προσπάθειες να ξεκινήσω να γράφω για το συγκεκριμένο θέμα αλλά πάντα πολυλογώ με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία.. Θα προσπαθήσω λοιπόν να το κρατήσω όσο σύντομο γίνεται.. Όπως και τα άλλα μου κείμενα, έτσι και αυτό εκφράζει κυρίως την προσωπική μου άποψη και οπτική πλευρά. Μην πάρεις προσωπικά κάτι που γράφω, απλά προσπαθώ να επιβεβαιώσω πως σκέφτηκες καλά την κάθε σου απόφαση.
Ίσως κάποιες απόψεις μου ακούγονται σκληρές για την Ελλάδα αυτό όμως δε σημαίνει πως δε την αγαπώ ή πως δε θα ήθελα να επιστρέψω πίσω. Την ΑΓΑΠΩ την Ελλάδα και είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας.
Ο τίτλος του κειμένου λοιπόν είναι μια ερώτηση που θα ακούσεις από πολλούς, από την πρώτη εβδομάδα κιόλας που συνειδητοποιείς πως έχεις μετακομίσει στο εξωτερικό “μόνιμα”.
Αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ Ελλήνων του εξωτερικού ή τίθεται σε αυτούς από φίλους και συγγενείς όταν επισκέπτονται την πατρίδα.
Τη συζήτηση την έχω κάνει κι εγώ πολλές φορές και έχω ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις όχι τόσο για το αν θα επέστρεφε κάποιος στην Ελλάδα (αυτό απαντάται με ένα ναι ή ένα όχι) αλλά για τους λόγους και τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν σε κάποιον να το κάνει.
Οι πιο συνηθισμένες απόψεις είναι περίπου σαν αυτές.. “Θα επιστρέψω σίγουρα!” και “Ελλάδα ποτέ ξανά”. Ναι, τις πιο πολλές φορές είναι απόψεις των άκρων.. Σπάνια θα ακούσεις κάποιον να είναι σε μια ενδιάμεση φάση..
Αλλά ρεαλιστικά τώρα.. μπορείς να επιστρέψεις; Κι αν το κάνεις θα είσαι πάλι ικανοποιημένος;
Προσωπικά θεωρώ πως το σενάριο της επιστροφής στην Ελλάδα έχει μικρές πιθανότητες πραγματοποίησης για τους πιο πολλούς από εμάς και λόγοι είναι οι εξής..
Είσαι σε μια ξένη χώρα όπου καθημερινά παλεύεις να επιβιώσεις και να εξελιχθείς.. Παράλληλα η ζωή συνεχίζεται και όσο συνεχίζεται στο εξωτερικό, τόσο πιο πολλά πράγματα να σε κρατάνε εκεί.. Χτίζεται μια καριέρα, δημιουργούνται νέες φιλίες και σχέσεις, αλλάζει η καθημερινότητα.. πράγματα τα οποία θυσίασες ήδη μια φορά όταν έφυγες από Ελλάδα. Θυμάσαι το πως ένιωσες όταν έφυγες; Όταν άφησες πίσω γονείς, φίλους, καθημερινότητα;
Είσαι διατεθειμένος να το κάνεις ξανά; Αν ναι, πότε;
Το “πότε” λοιπόν είναι το μεγάλο ερώτημα! Τι περιμένεις; Κάποιοι λένε πως προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα, να κάνουν “κομπόδεμα” και να επιστρέψουν στην Ελλάδα να ζήσουν τη ζωή τους. Άλλοι λένε με το που θα βγουν στη σύνταξη θα επιστρέψουν πίσω κλπ..
Όμως πότε;
Όταν θα βγεις στη σύνταξη θα είσαι 60-65 ετών, μπορεί και παραπάνω. Μπορεί να έχεις κάνει οικογένεια και παιδιά. Άφησες μια φορά την οικογένειά σου πίσω και θα σκέφτεσαι να το κάνεις πάλι; Θα αφήσεις το παιδί σου μόνο του για να πας σε ένα όμορφο νησάκι στην Ελλάδα γιατί σου λείπει ο ήλιος και η θάλασσα;
Στα 65 σου θα πας πίσω να βρεις ποιον; Δυστυχώς οι γονείς σου μάλλον δε θα είναι πλέον εκεί να σε περιμένουν.. Οι φίλοι σου; Δύσκολα θα σε θυμούνται, θα έχουν κι αυτοί υποχρεώσεις, μπορεί να είχαν φύγει και αυτοί στο εξωτερικό και να έχουν οικογένεια και παιδιά ή μπορεί ακόμη να δουλεύουν στην Ελλάδα με περιορισμένο χρόνο για θάλασσες και χαλαρότητα..
Θα επιστρέψεις Ελλάδα να μείνεις μόνος σου; Γιατί;
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που έζησες σε οποιαδήποτε χώρα, είτε σου αρέσει είτε όχι απέκτησες σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα, τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής. Ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας στην Ελλάδα, ξεχνάς τις δυσκολίες και τους λόγους που σε ανάγκασαν να φύγεις εξαρχής.
Θυμάσαι μόνο τις στιγμές που νοσταλγείς πραγματικά, τις όμορφες στιγμές. Τις στιγμές που αναπολείς όταν περνάς δύσκολα έξω. Το πόσο όμορφα ήταν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι με τον ωραίο καιρό, τους καφέδες και το καλό φαγητό.
Ξεχνάς όμως πως αυτές οι στιγμές είναι πλέον οι διακοπές που κάνεις στην Ελλάδα, είναι οι μέρες που περνάς εκεί χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς άγχος γιατί πολύ απλά πήρες μια άδεια να πας να δεις τους δικούς σου και να χαρείς μόνο τα όμορφα της χώρας σου!
Οι “θα μαζέψω χρήματα και θα πάω πίσω να ζήσω τη ζωή μου” θα είναι πολύ λίγοι. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν τόσο καλή δουλειά για να βγάζουν έξτρα χρήματα ώστε να κάνουν κομπόδεμα σε μερικά χρόνια..
Πάλι όμως.. Αν θυμηθείς γιατί έφυγες και τι αντιμετώπισες όταν πήγες στην νέα σου χώρα.. γλώσσα, εύρεση διαμονής και εργασίας.. Να τα στήσεις όλα από την αρχή..
Θέλεις πάλι το παιδί σου να περάσει από τα ίδια; Γιατί να μη μεγαλώσει στη χώρα που ήδη βρίσκεσαι, να μάθει τη γλώσσα, την κουλτούρα και να του έρθουν όλα πιο φυσικά;
Με τα λίγα με τα πολλά όμως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του με βάση τι πιστεύει πως είναι καλύτερο γι αυτόν και την οικογένειά του.
Ο καθένας από εμάς δεν έφυγε από την Ελλάδα κάτω από τις ίδιες συνθήκες, προοπτικές, όνειρα.. Κάποιοι έφυγαν να σπουδάσουν, κάποιοι έφυγαν για δουλειά και κάποιοι απλά έφυγαν.. Κανένας δεν έχει ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες με κάποιον άλλο και κανένας δεν επηρεάζεται το ίδιο από τις εμπειρίες αυτές.
Πριν πάρεις την απόφαση για την επιστροφή σου ή όχι, κάνε το εξής:
- Σύγκρινε τη ζωή που είχες στην Ελλάδα με τη ζωή που έχεις τώρα έξω.
- Αν δούλεψες στην Ελλάδα, δες τα υπέρ και τα κατά με τη δουλειά σου τώρα (ωράρια, μισθούς, άδειες, συνάδελφοι)
- Αν σπούδασες μόνο, δες τι κάνουν οι συμμαθητές σου σήμερα στην Ελλάδα.
- Να θυμάσαι πως αν λείπεις χρόνια, η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να έχει αλλάξει δραματικά είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο από όταν έφυγες.
Να πούμε τέλος πως παίζει ρόλο και το πότε έφυγε κάποιος από την Ελλάδα. Υπάρχει κόσμος που έφυγε από την Ελλάδα πολύ πριν την κρίση οπότε ακόμη θυμάται την Ελλάδα σε καλές εποχές και δεν έχει εικόνα των δυσκολιών για κάποιους που είναι ακόμη εκεί.
Τα παραπάνω είναι προσωπικές ιδέες γενικά που καταλαβαίνω πως είναι κατά της επιστροφής στην Ελλάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες επιστροφής για κάποιον που να είναι ευνοϊκές. Ο καθένας έχει τα δικά του θέλω, τα δικά του πρότυπα και προτεραιότητες.
Αυτό που είναι καλό για κάποιον δε σημαίνει πως είναι καλό για κάποιον άλλο.. Στην τελική όποια κι αν είναι η ζωή σου, το να είσαι χαρούμενος είναι αυτό που μετράει.
Πες λίγα λόγια για σένα στον καινούργιο τόπο συζητήσεων “Ας γνωριστούμε”.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.