Jump to content
eksoteriko.gr

Που θα μείνεις..


Zimaroulis

6785 views

Διαμονή.. πονεμένη ιστορία για πολλούς.. πολύ πιθανό και για σένα. Θα μπορούσα να στοιχηματίσω πως ήδη έχεις ακούσει το πόσο δύσκολο είναι να βρεις σπίτι να μείνεις στη Σουηδία και κυρίως στη Στοκχόλμη και τις γύρω μικρές πόλεις. Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Αρκετά θα έλεγα αλλά δεν πρέπει να απελπίζεσαι!

Μέσα στον γενικό κανόνα πως είναι πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι να μείνεις κλπ οι πιο πολλές περιπτώσεις φίλων και γνωστών μου είναι φάση "άσε η τύχη μου ήταν απίστευτη!". Κάνω παρέα με τυχερούς; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Πριν περιγράψω λίγο την κατάσταση όπως την έζησα προσωπικά και λίγο μέσα από εμπειρίες φίλων μου, θέλω να τονίσω πως το θέμα του σπιτιού έχει να κάνει και με την τύχη ενώ η διαμονή γενικά έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι, τις προτεραιότητές σου, τις ανάγκες σου και με λίγα λόγια το πόσο χαμηλά αντέχεις να πέσεις για να μείνεις κάπου. Αν σε προβλημάτισα, είσαι σε καλό δρόμο, συνέχισε να διαβάζεις!

Πριν έρθεις θα πρέπει να κάνεις μια μικρή έρευνα για το που έχει ξενοδοχεία και τι τιμές παίζουν για να μπορέσεις να συγκρίνεις με αντίστιχες τιμές σε airbnb και προσωρινά δωμάτια σε σπίτια όπως και να αρχίσεις να χωνεύεις τις τιμές που παίζουν εδώ. Επίσης τσέκαρε τις περιοχές που βρίσκονται για να υπολογίσεις τους χρόνους που χρειάζεσαι για τις μετακινήσεις σου. Ένα Σουηδικό site για ενοικιάσεις δωματίων και διαμερισμάτων (και αγοροπωλησίες γενικά) είναι το blocket.se και θα σου δώσει μια καλή εικόνα του τι παίζει στην αγορά. 

Διάβασε το ποστ μου για τις μετακινήσεις εδω: Πως θα μετακινείσαι..

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους, ο καθένας μας είναι διαφορετική περίπτωση έχει διαφορετικά στάνταρτς, αντοχές και διαφορετικό background. Το που ανήκεις θα το βρεις στην πορεία..

Έρχεσαι χωρίς να έχεις βρει δουλειά. Έλα μόνος αν μπορείς, χωρίς σύντροφο ή παιδιά. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις εδώ (ναι ακόμη κι αν έχεις καναδυό γνωστούς). Το να έρθεις μόνος, σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς ευέλικτα και οικονομικά. Δεν έχεις να ανησυχείς για κανέναν πέρα από τον εαυτό σου και μπορείς να αφοσιωθείς στην αναζήτηση εργασίας. Μέχρι να βρεις εργασία, ίσως μπορείς να συμβιβαστείς με διαμονή σε φθηνό ξενοδοχείο, δωμάτιο σε airbnb ή προσωρινή συγκατοίκηση με άλλα άτομα σε κάποιο διαμέρισμα. Θα σώσεις αρκετά χρήματα και θα μπορέσεις να επεκτείνεις τη διαμονή σου.

Για να ενοικιάσεις σπίτι, θα σου ζητηθεί να καταβάλλεις προκαταβολή 1-2 ενοίκια συν το τρέχον ενοίκιο! Μιλάμε για ένα ποσό που συνολικά μπορεί να είναι πάνω από 4000 ευρώ για διαμέρισμα ενώ για το δωμάτιο θα σου βγει αρκετά χαμηλότερα μιας και τα δωμάτια θα είναι πιο φθηνά και η προκαταβολή μπορεί να είναι επίσης μικρότερη. Μια μέση τιμή για ένα διαμέρισμα που βρίσκεται 20+ λεπτά από το κέντρο με τρένο/μετρό θα είναι 1000 - 1200 ευρώ. Ανάλογα την περιοχή, κάποιες φορές οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές ανεξαρτήτου απόστασης από το κέντρο. Για καλύτερη εικόνα περι τιμών τσέκαρε το blocket.se (είναι στα Σουηδικά οπότε.. google translate).

Αν έχεις ήδη βρει δουλειά τότε το βασικό που θα πρέπει να προσέξεις είναι το ενοίκιο και η περιοχή.

Το airbnb και το ξενοδοχείο θα τα αφήσω απ' έξω σε αυτή τη φάση μιας και αν έχεις χρήματα δε θα σου πουν όχι για ένα δωμάτιο.

Διαμέρισμα λοιπόν.. Έχεις ψάξει στο blocket έχεις βρει μερικά διαμερίσματα που σε ενδιαφέρουν και είσαι σε ετοιμότητα για επικοινωνία.

- Τι θα πεις;
- Θα πάρεις τηλέφωνο, θα στείλεις e-mail ή sms?

Η ιδανικότερη περίπτωση που θα μπορούσε να τύχει θα ήταν να είσαι Σουηδός, οπότε μιλάς Σουηδικά και κατά πάσα πιθανότητα έχεις δουλειά που στη χειρότερη πληρώνει το ενοίκιο και είσαι και.. "αξιόπιστος" λόγω του ότι είσαι Σουηδός.

Εσύ τι έχεις από τα παραπάνω; Είσαι Έλληνας.. δε μιλάς Σουηδικά αλλά ίσως καλά Αγγλικά, πιθανότατα δεν έχεις και δουλειά.. δύσκολα!

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις τηλέφωνο, να μιλήσεις Αγγλικά και να είσαι ευγενικός. Αν μπορείς να βάλεις κάποιο γνωστό σου να μιλήσει Σουηδικά ακόμη καλύτερα, αλλά να είναι Σουηδικά καλού επιπέδου και όχι σα σπασμένη μπαλάντα του 60.. αλλιώς καλύτερα να μιλήσεις Αγγλικά. Να αναφέρεις πως έχεις δουλειά και να ζητήσεις να δεις το σπίτι όσο πιο άμεσα γίνεται. Οι αγγελίες σπιτιών δέχονται στην κυριολεξία 100-άδες μηνύματα και 10-άδες τηλεφωνήματα πρέπει να είσαι γρήγορος με το ρεφρές και το τηλέφωνο στο χέρι!

Απογοητεύσεις..

Προετοιμάσου να απογοητευτείς πολλές φορές.. θα ακούσεις "ναι κλείσε και θα σε πάρω να σου πω", "είμαι σε meeting θα σε πάρω μετά" και άλλα τέτοια και το μόνο σίγουρο πως μάλλον δε θα ξανακούσεις τη φωνούλα τους.. θα τους πάρεις εσύ και θα πέφτει η γραμμή.. 

Επίσης θα σου τύχει και το εξής.. βλέπεις αγγελία στο blocket που βγήκε πριν ένα δευτερόλεπτο και παίρνεις τηλ. αλλά με το που σε ακούσουν.. "το δώσαμε φίλε!!!".. Εμένα μου έτυχε τουλάχιστον 2 φορές να κανονίσω ρενταβού να δω το σπίτι και με το που κλείνω το τηλέφωνο για να πάω, να μου στείλουν μήνυμα πως το έδωσαν. Μια φορά πάλι, έχω κλείσει το σπίτι και έχουν συμφωνήσει (στα λόγια) πως θα μου δώσουν το σπίτι και να πάω μια μέρα να υπογράψουμε.. και φυσικά στο ενδιάμεσο μου στέλνουν μήνυμα πως το έδωσαν αλλού.

 

Μη το βάζεις κάτω!

Έρχεσαι εδώ για κάτι καλύτερο και θα το πετύχεις. Μέχρι να υπογράψεις συμβόλαιο σπιτιού συνέχιζε να ψάχνεις και να παίρνεις τηλέφωνα για να κανονίσεις να δεις όσο πιο πολλά σπίτια μπορείς. Το να πας σε πολλά viewings είναι καλό γιατί θα δεις τι κατάσταση παίζει, αν είναι παλιό ή καινούριο το σπίτι και γενικά αν αξίζει να δώσεις το κάτι παραπάνω σε αυτό που σου γυάλισε(όταν και αν έχεις την πολυτέλεια να επιλέξεις).

Πρέπει να ρωτήσεις η τιμή του ενοικίου τι περιλαμβάνει. Συνήθως η τιμή περιλαμβάνει το avgift, που είναι κάτι σαν κοινόχρηστα, το οποίο καλύπτει έξοδα κρύου νερού και θέρμανσης ενώ αν είσαι τυχερός μπορεί να καλύπτει έξτρα ζεστό νερό και ρεύμα. Προφανώς καλύπτει καθαριότητες και άλλα κοινόχρηστα έξοδα που δεν σε ενδιαφέρουν άμεσα αυτή τη στιγμή. Κάποια σπίτια μπορεί να προσφέρουν στην τιμή θέση πάρκινκ που ίσως να μπορείς να εκμεταλλευτείς. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο τα σπίτια να μην έχουν πλυντήριο.. υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι που μπορείς να χρησιμοποιείς δωρεάν για να πλύνεις τα ρούχα σου. Ανάλογα με την γειτονιά σου, μπορείς να κλείσεις το δωμάτιο online.., να πας από εκεί όπου έχει μηχάνημα για να κλείσεις δωμάτιο.. ή αν ζείτε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού πάνω στην πόρτα έχει ένα χαρτί και γράφεις το όνομά σου για τη μέρα και ώρα που θέλεις να πλύνεις. Οι χώροι είναι καθαροί και προσεγμένοι στις πιο πολλές περιπτώσεις. Η τιμή του ενοικίου μπορεί να περιλαμβάνει και internet και άδεια τηλεόρασης( γενικά αν έχεις τηλεόραση πρέπει να το πληρώσεις).

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να ρωτήσεις είναι για πόσο καιρό το σπίτι είναι διαθέσιμο. Πολλές φορές τα σπίτια είναι διαθέσιμα για λίγες μέρες, μερικούς μήνες και πιο σπάνια για μεγάλες περιόδους όπως 1+ χρόνια. Τους λόγους θα τους αναλύσουμε άλλη φορά! Εσύ απλά μάθε για πόσο διάστημα μπορείς να το ενοικιάσεις!

Τέλος να τονίσω πως λόγω της μεγάλης ζήτησης σπιτιών παίζουν και πολλές απάτες. Προσοχή λοιπόν και αν θέλεις να μάθεις περισότερα, διάβασε το ποστ μου για απάτες που παίζουν με σπίτια εδω: Απάτες με σπίτια..

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...