Jump to content
eksoteriko.gr

Πως θα μετακινείσαι..


Zimaroulis

9344 views

Συγχαρητήρια! Καλά τα κατάφερες μέχρι το αεροδρόμιο, ετοιμάσου τώρα για το επόμενο βήμα πάμε στην πόλη!

Πιστεύω πάνω από το 99% αυτών που έρχονται Στοκχόλμη, έρχονται με αεροπλάνο σε 2 αεροδρόμια, το Αρλάντα (Arlanda - ARN) και το Σκάβστα (Skavsta - NYO). Υπάρχουν επίσης άλλα δύο αεροδρόμια, το Μπρούμα που είναι μέσα στην πόλη και το Βαστερόας πιο έξω (Bromma - BMA, Vasterås - VST) αλλά έχω την εντύπωση πως εξυπηρετούν κυρίως πτήσεις εντός Σουηδίας.

Είσαι λοιπόν αεροδρόμιο και θέλεις να πας κέντρο.

Από Αρλάντα:

Υπάρχουν αρκετές πινακίδες που οδηγούν κυρίως σε ταξί, λεωφορείο και μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Με λεωφορείο flyggbuss το οποίο θα σε φέρει στον κεντρικό σταθμό της πόλης όπου θα βρεις μετρό, προαστιακό και αστικά λεωφορεία. Στοιχίζει 99 κορώνες (10 ευρώ) το δρομολόγιο για έναν ενήλικα ενώ ισχύουν άλλες τιμές εισιτηρίου για οικογένειες, νέους ηλικιωμένους κλπ. Η διαδρομή διαρκεί 40 λεπτά. Νομίζω υπάρχει και λεωφορείο που κάνει μερικές στάσεις. Το εισιτήριο μπορείς να το αγοράσεις και πάνω στο λεωφορείο.

Προαστιακό τρένο (Πέντελτοαγκ / Pendeltåg / Commuter train). Είναι όπως ο προαστιακός στην Αθήνα. Για να το χρησιμοποιήσεις χρειάζεσαι εισιτήριο το οποίο μπορείς να κόψεις επι τόπου λίγο πριν μπεις στην πλατφόρμα των τρένων. Δε μπορείς να το χάσεις γιατί έχει ένα μικρό σταθμό διοδίων όπου θα πρέπει να πληρώσεις γύρω στις 160 κορώνες που περιλαμβάνει φόρο διοδίων 120 κορώνες και 40 κορώνες για το νορμάλ εισιτήριο το οποίο σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο ( προαστιακό, μετρό, λεωφορείο, τραμ). Οι τιμές μπορεί να αλλάξουν οπότε τσέκαρε το site της SL. Για να πας κέντρο θέλεις 35 - 40 λεπτά από τη στιγμή που μπεις στο τρένο.

Arlanda Express που είναι στην ουσία ένα τρένο που πάει κατευθείαν στο κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης χωρίς να κάνει στάσεις. Η διαφορά του με τον προαστιακό είναι η ταχύτητα και η τιμή. Σε 12 - 15 λεπτά θα είσαι κέντρο και θα σου στοιχίσει 295 κορώνες ή 195 με έκπτωση.

Ταξί. Επίσης είναι καλή λύση αφού υπάρχουν πολλά και προσφέρουν φιξ τιμή (ανά εταιρεία ταξί) που παίζει μεταξύ 470 και 590 κορώνες. Το ποσό αυτό υπόσχεται να σε πάει μέχρι το κέντρο της πόλης, αν θελήσεις να πας ακόμη πιο μακριά, θα πρέπει να περιμένεις έξτρα χρέωση. Να αναφέρω εδώ πως το καλό του ταξί είναι πως θα σε πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο στην πόρτα του ξενοδοχείου χωρίς να χρειάζεται να παλεύεις με τη βαλίτσα σου από το ένα μεταφορικό στο άλλο. Επίσης αν μοιραστείς το ταξί με κάποιον άλλο γλιτώνεις και από εκεί λίγα χρήματα. Αν το μέρος που πας είναι πολύ πιο κοντά από το κέντρο μπορεί να σου δώσουν χαμηλότερη τιμή. Μπορείς να βρεις άνετα ταξί αν ακολουθήσεις τις πινακίδες που οδηγούν στην πιάτσα.

Uber το οποίο είναι πάλι φάση ταξί αλλά ο οδηγός μπορεί να έρθει να σε παραλάβει με οποιονδήποτε τύπο αυτοκινήτου χωρίς διακριτικά ταξί (θα λέει κάπου Uber όμως). Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί ταξί που για το έξτρα εισόδημα δουλεύουν και Uber. Η τιμή μπορεί να παίζει απίστευτα μιας και διαμορφώνεται ανάλογα με την κίνηση και τη ζήτηση. Μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από τις τιμές των ταξί, ίδιες ή πολύ πιο ανεβασμένες..(αλλά θα είναι φιξ) κάνε ένα έλεγχο και διάλεξε. Κατά τα άλλα έχει τα ίδια θετικά του ταξί. Θα χρειαστείς την Uber εφαρμογή για το κινητό σου. Στην εφαρμογή μπορείς να δεις κριτικές και σχόλια για τον οδηγό σου καθώς και πληροφορίες για τον τύπο του αυτοκινήτου (μοντέλο, χρώμα, πινακίδες) και το όνομα του οδηγού για να σιγουρέψεις πως μπαίνεις στο σωστό αυτοκίνητο.

Από Σκάβστα:

Για το Σκάβστα η μόνη επιλογή που ξέρω είναι το λεωφορείο flyggbus. Το εισιτήριο στοιχίζει 139 κορώνες (14 ευρώ) και κάνει 80 λεπτά για το κέντρο της πόλης. Το εισιτήριο μπορείς να το αγοράσεις και πάνω στο λεωφορείο. Ταξί και Uber δε νομίζω να συμφέρουν εκτός κι αν μένεις εκεί κοντά.

Ο προαστιακός, το flyggbus και το Arlanda Express θα σε πάνε μέχρι το κέντρο και μετά ίσως χρειαστείς να πάρεις μετρό (tunnelbana - τουνελμπάνα) ή λεωφορείο για να μετακινηθείς μέσα στην πόλη. Αυτό απαιτεί να έχεις έξτρα εισιτήριο το οποίο στοιχίζει περίπου 40-45 κορώνες και ισχύει για περίπου 70-90 λεπτά και ισχύει για κάθε μεταφορικό μέσο. Αν έχεις έρθει με προαστιακό το έχεις ήδη πληρώσει.

Που βγάζεις εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αν ξέρεις πως θα μείνεις αρκετό καιρό πχ ένα μήνα ή και παραπάνω, καλό είναι να βγάλεις μια κάρτα μηνιαία. Αλλιώς παίζεις με 2-βδομαδιαία, εβδομαδιαία κλπ. Ανάλογα με την τιμή που σε βολεύει. Θα σου δώσουν μια πλαστική κάρτα η οποία στοιχίζει 20 κορώνες(2 ευρώ) και η μηνιαία κάρτα 890 κορώνες περίπου 89 ευρώ. Το εισιτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεριόριστες διαδρομές σε όλα τα μαζικά μεέσα μεταφοράς. Στον κεντρικό σταθμό που θα σε αφήσει το οποιδήποτε μεταφορικό μέσο πάρεις, υπάρχει το SL Center από το οποίο μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριό σου. Αν πας στην πόλη με ταξί, τότε μπορείς να απευθυνθείς στον κοντινότερο σταθμό μετρό/προαστιακό και θα σε βοηθήσουν. Δεν μπορείς να βγάλεις εισιτήριο μέσα στο μέσο μεταφοράς(πολύ σπάνια μπορείς), οπότε φρόντισε να έχεις από πριν. 

 

Χρήσιμα λινκς 

Εισιτήρια για flygbuss: flygbussarna.se/en
Το site της SL στα Αγγλικά: sl.se/en/
Τιμές εισιτηρίων πολλαπλών διαδρομών της SL στα Σουηδικά μόνο: sl.se/sv/kop-biljett/#/periodbiljett 
Ψάξε για Uber στο κινητό

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...