Jump to content
eksoteriko.gr
  • entry
    1
  • comments
    0
  • views
    1083

About this blog

Τι έμαθα ταξιδεύοντας μόνος στην Ευρώπη για 5 μήνες

 

Έπειτα από τουλάχιστον δύο έτη μιας εξουθενωτικής καραντίνας σε συνδυασμό με εξ αποστάσεως εργασία (είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων) αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου. Η κούρασή μου, εκτός από απερίγραπτη, δεν ήταν τόσο σωματική, όσο ψυχική. Δεν χρειάζεται καν να εργάζεσαι στον εταιρικό κόσμο για να με καταλάβεις. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα εισιτήριο το οποίο θα ευχόμουν, με μια μικρή δόση υπερβολής, να είναι one-way!

Οπότε αποφάσισα και έκλεισα εισιτήριο για το Βερολίνο. Έτσι απλά ένα ωραίο πρωί αμέσως μετά από ένα meeting εργασίας που είχα, χωρίς πολύ σκέψη.

Καθώς θα διαβάσεις αυτό το άρθρο θα αναρωτηθείς: Τι έμαθα; Πώς με άλλαξε αυτό το ταξίδι; Τι συγκράτησα περισσότερο; Θα τα απαντήσω όλα!

image.png.3a5c98ede3b1ec47eea9376746b4497a.png

Εδώ είναι όλα όσα έμαθα κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου, για την ακρίβεια τέσσερις μήνες και 20 ημέρες, σόλο ταξιδιού μου στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχω μάθει και μακάρι να ήξερα νωρίτερα, αλλά δεν πειράζει.

 

Α# Υπάρχουν πλεονεκτήματα του να ταξιδεύεις μόνος

Ένα από αυτά είναι ότι μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου.

Μπορείς να σχεδιάσεις το δικό σου δρομολόγιο και να καθορίσεις τι θέλεις να κάνεις και που θέλεις να πας, καθώς και το πόσο χρόνο θα αφιερώσεις. Η πορεία μου έδειξε ότι είναι απίστευτα καλό να μπορείς να επιλέγεις τι θα φας και που θα κοιμηθείς. Ξεκινώντας τις διακοπές μου, θυμάμαι ότι σκέφτηκα: «Θέλω να είμαι σε ένα μέρος όπου μπορώ να είμαι μακριά από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για να ξεκουραστώ και να αλλάξω παραστάσεις». Άλλωστε μια από τις αγαπημένες μου ρήσεις σχετικά με τα ταξίδια είναι ότι «Τα ταξίδια αυξάνουν την πυκνότητα της ζωής σου.»

Β# Έμαθα να μη διακόπτω

Προερχόμενος από Ελλάδα και έχοντας ταξιδέψει αρκετά μπορώ να πω ότι κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι άνθρωποι διακόπτουν τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Απλώς έτσι συμβαίνει, έτσι μιλάνε. Δεν υπάρχει τίποτα επιθετικό ή αγενές σε αυτό. Άλλωστε αν παρατηρήσεις προσεκτικά θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούνε τι λες αλλά περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Αυτό δεν συμβαίνει στο Βερολίνο τουλάχιστον. Το να διακόπτεις είναι αγενές. Μην το κάνεις. Υπάρχουν περιστάσεις όπου μια διακοπή μπορεί να είναι επιθυμητή όπως για παράδειγμα στο φαγητό αν μιλάς δυνατά και ενοχλείς.

image.png.e65b4add945df86bc63fd0da6f1c942b.png

Γ# Έκανα πολλές ερωτήσεις

Το να ρωτάς είναι εντάξει. Στην Ευρώπη συνηθίζεται περισσότερο να ξεκινάς μια συζήτηση και να βλέπεις πού οδηγεί, έχοντας φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλό σου κάποιο σκοπό, μπορεί να είναι μια εισαγωγή, μια πρόσκληση ή οτιδήποτε άλλο. Ανάμεσα στα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του να ταξιδεύεις μόνος είναι ότι αναγκαστικά αναπτύσσεις την ικανότητα να μιλάς και να συναναστρέφεσαι με τον περίγυρο περισσότερο. Δεν είσαι σε κάποιο ταξιδιωτικό γκρουπ όπου ο ξεναγός πρόθυμα θα σου απαντήσει ερωτήσεις πριν τις κάνεις. Πρέπει να μάθεις να ρωτάς αυτά που θέλεις και όσο περισσότερο το κάνεις τόσο περισσότερο θα προσαρμοστείς στην τοπική κοινωνία και τους κανόνες συμπεριφοράς.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Οι άνθρωποι θα σε βοηθήσουν —  περισσότερο από ό,τι έχεις συνηθίσει. Αλλά θα περιμένουν επίσης να είσαι ξεκάθαρος: Ρώτησε τι χρειάζεσαι και φρόντισε να είναι με ευγενικό τρόπο.

Δ# Έμαθα πόσο σπάνιο είναι να είσαι εντελώς μόνος

Δεν εννοώ μόνος στο δωμάτιό σου για ένα απόγευμα - μιλάω εντελώς αποκομμένος από οποιονδήποτε γνωρίζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα νέο περιβάλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν βιώσει ποτέ αυτό. Δεν το συνειδητοποίησα μέχρι που έμεινα μόνος μου και αμέτρητοι άνθρωποι μου παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν ποτέ μόνοι πριν.

Για πρώτη φορά στα τριάντα επτά χρόνια της ζωής μου, όταν ήμουν στη επιλεκτική μοναξιά μου, πέτυχα στιγμές εξαιρετικής διαύγειας και σύνδεσης με τον εαυτό μου που δεν είχα βιώσει ποτέ. Είναι μια μοναδική εμπειρία που μόνο αν τη ζήσεις στο εξωτερικό θα την καταλάβεις και θα την οικειοποιηθείς.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Πράγματι, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μόνος και στο να είσαι μοναχικός. Έζησα και τα δύο. Μου αρέσει να είμαι μόνος. Δεν απολαμβάνω να είμαι μοναχικός. Αλλά η εμπειρία της μοναξιάς με δίδαξε τόσα πολλά για την αληθινή μου φύση, εξέθεσε στο φως τον πραγματικό μου εαυτό και μου θύμισε να είμαι ευγνώμων για τους στοργικούς ανθρώπους στη ζωή μου.

 

Entries in this blog

Τι έμαθα ταξιδεύοντας μόνος στην Ευρώπη για 5 μήνες

Έπειτα από τουλάχιστον δύο έτη μιας εξουθενωτικής καραντίνας σε συνδυασμό με εξ αποστάσεως εργασία (είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων) αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου. Η κούρασή μου, εκτός από απερίγραπτη, δεν ήταν τόσο σωματική, όσο ψυχική. Δεν χρειάζεται καν να εργάζεσαι στον εταιρικό κόσμο για να με καταλάβεις. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα εισιτήριο το οποίο θα ευχόμουν, με μια μικρή δόση υπερβολής, να είναι one-way! Οπότε αποφάσισα και έκλεισα εισιτήριο για το Βερολίνο. Έτ
×
×
  • Create New...