Jump to content
eksoteriko.gr

Πως θα βρεις δουλειά


Zimaroulis

2499 views

Με τα λίγα με τα πολλά.. έχω και ένα ποστ για τη δουλειά..

Στην τελική για τη δουλειά γίνονται όλα, γι αυτό αφήνεις την Ελλάδα με τον όμορφό της τον ήλιο και την παραδοσιακή φραπεδούμπα στην Παραλία Κατερίνης! Γουάτ;

Πριν ξεκινήσεις κάνε να θέλεις εγγραφή στο site μας για περισσότερα κείμενα που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις ή να βελτιώσεις τη ζωή σου στο εξωτερικό! Κάνε κλικ εδώ! Έτσι βοηθάς την ομάδα μας να συνεχίσει τη συγγραφή κειμένων και τη δωρεάν παροχή αυτών!

 

Ψητό:

Για τη δουλειά υπάρχουν μερικά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις και είναι σημαντικά είτε βρίσκεσαι Ελλάδα είτε ψάχνεσαι για οποιαδήποτε χώρα.

Πρώτο και κυριότερο.. LinkedIn (Λινκντ-Ιν ή όπως λένε και στο χωριό μου.. λίνκεντιν): Το LinkedIn είναι ένα υπέροχο εργαλείο που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα παραδοσιακό βιογραφικό. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Μπορείς να βάλεις ό,τι και στο βιογραφικό.. προϋπηρεσία, πτυχία, πιστοποιήσεις.. αλλά μπορείς επίσης να βάλεις και δεξιότητες που έχεις αλλά δεν έτυχε να πάρεις κάποια μορφή πιστοποίησης. Το LinkedIn είναι ένα μέσο επαγγελματικής δικτύωσης. Recruiters αναζητούν συνεχώς στο LinkedIn νέα ταλέντα σαν εσένα (λολ) για να κάνουν την εταιρεία τους ακόμη υπέροχη. Βάζοντας λέξεις "κλειδιά", ανάλογα με το επάγγελμά σου, θα βοηθήσουν το προφίλ σου να εμφανιστεί στις αναζητήσεις των recruiters που ανέφερα πριν.

Κόλπο: Μπορείς να φτιάξεις προσωπικό LinkedIn url αν πάς στις ρυθμίσεις του προφίλ σου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ένα πιο καθαρό λινκ για το προφίλ σου του τύπου.. linkedin.com/in/elina το οποίο θα είναι πιο εύκολο να το μοιραστείς. Φρόντισε λοιπόν να το έχεις όσο πιο ανανεωμένο μπορείς!

 

Αντέστρεψε τους όρους, κάνε εσύ την αναζήτηση!

Στο LinkedIn μην περιμένεις να σε βρούν, βρες τους εσύ! Ακολούθησε ομάδες συζητήσεων σχετικές με την ειδικότητά σου. Είσαι γιατρός, μάγειρας, πληροφορικάριος, δάσκαλος; Σίγουρα υπάρχουν πολλά γκρουπάκια στα οποία μπορείς να συμμετάσχεις, να ανταλλάξεις τις απόψεις σου και να γνωριστείς με κόσμο που είναι ήδη στην αγορά εργασίας.

Στείλε αιτήματα δικτύωσης σε άλλα άτομα της ίδιας ειδικόττηας με σένα και κυρίως σε recruiters! Η δουλειά του recruiter είναι να βρίσκει υποψηφίους, τι καλύτερο λοιπόν από το να τους σερβίρεις τον εαυτό σου στο πιάτο τους; Το LinkedIn δεν είναι φατσοβιβλίο, δε θα σε κατηγορήσει κανείς πως είσαι ληγούρι πέφτουλας επειδή στέλνεις αιτήματα σύνδεσης. Με την ίδια λογική, πρέπει να τηρείς ένα σοβαρό τόνο και να μην ποστάρεις γατούλες και σκυλάκια.. ούτε εκείνη τη φωτό από το καλοκαίρι στην Κρήτη που είσαι πάνω στο γαϊδουράκι φορώντας ψάθινο καπέλο και τρώγοντας καρότο.

 

Ψάξε για sites με αγγελίες

Καλό και χρυσό το LinkedIn αλλά η Αθηνά χήρα ήτανε κι εκείνη. Πρέπει να εκμεταλλευτείς όλες τις ευκαιρίες που έχεις. Ψάξε να βρεις τοπικά sites με αγγελίες και κάνε αιτήσεις σε όσες σε ενδιαφέρουν. Πολύ πιθανό σε αυτά τα sites να θέλουν το παραδοσιακό βιογραφικό οπότε καλό είναι να έχεις ένα επίσης ανανεωμένο που συμβαδίζει με το LinkedIn. Στο βιογραφικό κάπου στις προσωπικές πληροφορίες σου πρόσθεσε και το LinkedIn προφίλ σου.
 

Ψάξε εταιρείες που σε ενδιαφέρουν

Κοίταξε κατευθείαν στα sites των εταιρειών και σχεδόν σίγουρο είναι πως έχουν κάποια ενότητα με θέσεις εργασίας. Κάνε αίτηση κατευθείαν στην εταιρεία.

 

Μικρή εταιρεία ή Κολοσσός;

Σύντομη απάντηση είναι και τα δύο. Η κάθε μια έχει θετικά και αρνητικά. Και οι δυο μπορούν να σου προσφέρουν τα ίδια πράγματα πάνω κάτω. Μια διαφορά ίσως είναι πως η μεγάλη εταιρεία θα έχει περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μικρή. Την ίδια στιγμή όμως θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι για τις θέσεις της μεγάλης εταιρείας σε σχέση με της μικρής. Η μικρή μου εμπειρία λέει πως αναλογικά έχεις περισσότερες πιθανότητες στην μικρή για τους εξής λόγους:

- Κανείς δεν ξέρει τη μικρή εταιρεία οπότε αν την ανακαλύψεις εισαι τυχερός.
- Η μεγάλη εταιρεία λόγω ζήτησης θα πρέπει να εξασφαλίσει πως προσλαμβάνει τον καλύτερο υποψήφιο οπότε θα έχει εκτενείς συνεντεύξεις και τεστς τα οποία κάποιες φορές είναι ανούσια ενώ αν κάνεις αίτηση σαν τελειόφοιτος μπορεί να σου ζητηθούν βαθμοί από το λύκειο.. Και μπορεί εσύ να είσαι σούπερ χάκερ αλλά εκείνο το 13 στην ιστορία..

Βρέθηκα σε συνέντευξη όπου με ρώτησαν.. "Πόσοι χορδιστές πιάνου υπάρχουν στο Σικάγο;".. Νομίζω ήταν Σικάγο.. Μπορεί και Σιάτλ.. δεν παίζει ρόλο.. Η ερώτηση υποτίθεται πως δεν έχει σωστή απάντηση αλλά θέλουν να δουν τον καταπληκτικό τρόπο που σκέφτεσαι και τη λογική σου σκέψη. Έδωσα έναν αριθμό οποίος έτυχε να είναι εντυπωσιακά κοντά την πραγματικότητα.. αλλά δεν πήρα τη δουλειά.
Η ερώτηση ήταν εμπνευσμένη από εταιρείες μεγάλες.. νομίζω η συγκεκριμένη ήταν ερώτηση που έκανε η google στους υποψηφίους της.. Η google όμως κατάλαβε πως τέτοιες ερωτήσεις είναι ανούσιες και τις σταμάτησε.. οι εταιρείες που ήθελαν να το παίξουν μούρες.. τις κράτησαν! Όπως και να έχει εσύ θα κάνεις αίτηση σε όλες!

 

Cover letter και βιογραφικό

Όπως ανέφερα πριν πρέπει να κάνεις τη δική σου έρευνα να βρεις εταιρείες για να κάνεις αιτήσεις. Πολλές εταιρείες ζητάνε να τους εξηγήσεις γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί τους και τι είναι αυτό που σε κάνει τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση για την οποία αιτείσαι. Αυτή είναι η συνοδευτική επιστολή (cover letter) και καλό θα είναι να ετοιμάσεις μια γενική και ανάλογα με τη θέση που κάνεις αίτηση να την προσαρμόζεις για να ταιριάζει με τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση. Το ίδιο και με το βιογραφικό. Έχε πολλές εκδοχές του βιογραφικού σου όπου σε κάθε ένα δίνεις έμφαση στις δεξιότητες που απαιτούνται για την κάθε θέση. Έτσι, ο recruiter που θα λάβει την αίτησή σου θα έχει την εικόνα πως βρήκε τον κατάλληλο υποψήφιο για την κατάλληλη θέση. Προσπάθησε να έχεις όμορφο ύφος και προσοχή στα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη.

Κόλπο: Πάρε τηλέφωνο. Έκανες αίτηση, μην περιμένεις να σου απαντήσουν. Πάρε τους τηλέφωνο και ενδιαφέρσου αν έλαβαν την αίτησή σου και κάνε 2-3 ερωτήσεις που αφορούν τη δουλειά. Προσοχή! Διάβασε καλά την αγγελία και γράψε 2-3 ερωτήσεις που δεν απαντώνται σε αυτή, το τελευταίο που θέλεις είναι να σε περάσουν για χαζούλικο και να σου δώσουν μια ειρωνική απάντηση του τύπου "είναι στην αγγελία κύριε.. τη διαβάσατε; να σας τη διαβάσω μιας στα όρθια;". Το να πάρεις τηλέφωνο δείχνει πως ενδιαφέρεσαι και σίγουρα θα σε θυμούνται. Δε σημαίνει πως θα σε πάρουν αν δεν έχεις τα προσόντα, αλλά αν είναι να επιλέξουν μεταξύ της αφεντιάς σου και κάποιου άλλου.. ίσως παίξει ρόλο! Προσπάθησε οι ερωτήσεις που θα κάνεις να μην απαντώνται με ένα ναι ή όχι ώστε να μπορέσεις να δημιουργήσεις πάτημα για μικρή συζήτηση λίγων λεπτών.

Επίσης σκέψου πως το recruiting δεν είναι ευχάριστη διαδικασία και πολλοί το βλέπουν σαν αγγαρία. Οπότε αν τους μιλήσεις και τους αρέσεις, μπορεί να είναι πιο εύκολο να σε επιλέξουν. Αν τους βγάλεις από τον κόπο να ψάξουν υποψηφίους του κάνεις χάρη.

Κόλπο: Πες πως βρίσκεσαι Σουηδία. Αν έχεις γνωστό που μένει εδώ ακόμη καλύτερα! Βάζεις τη διεύθυνση του γνωστού σου και σε πρίπτωση που χρειαστεί να σου στείλουν κάτι θα ξέρεις πως κάποιος θα το παραλάβει. Προμηθεύσου Σουηδικό αριθμό. Αν δεν έχεις κάποιον να σου φέρει από Σουηδία, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις/ενοικιάσεις έναν αριθμό μέσω Skype ή κάποιας αντίστοιχης υπηρεσίας.

Αναρωτιέσαι γιατί είναι σημαντικό να νομίζουν πως βρίσκεσαι Σουηδία; Σκέψου το εξής.. είσαι εσύ recruiter στην Ελλάδα και λαμβάνεις 10 αιτήσεις από κόσμο που βρίσκεται στην Ελλάδα και μια αίτηση από κάποιον που βρίσκεται σε άλλη χώρα.. τι κάνεις; Δε νομίζεις πως είναι πιο εύκολο να τσεκάρεις τους βρισκόμενους στην Ελλάδα υποψηφίους και στο τέλος.. άντε να ρίξεις μια ματιά στον άλλο; Άσε τους να πιστεύουν πως είσαι στη χώρα τους και αν σε καλέσουν σε συνέντευξη.. κλείνεις ένα εισιτήριο και πας εφόσον αξίζει τον κόπο. Μπορείς επίσης να πεις πως μένεις Σουηδία αλλά λείπεις μερικές μέρες διακοπές στη χώρα σου και θα επιστρέψεις σύντομα! Σε παρακαλώ μην πεις πως πέθανε μια θεία σου..

 

Πτυχίο στα Αγγλικά και γλώσσα

Το κλασικό πρόβλημα του Έλληνα.. "πως θα κάνω αίτηση, δεν έχω καν πυτχίο Αγγλικών". Όσο έχεις ακούσει εσύ το "βασική γνώση*" άλλο τόσο έχει ακούσει ο Άγγλος το "lower" και ο Σουηδός το αντίστοιχο. Οπότε είτε αναφέρεις πως έχεις lower είτε όχι.. δε θα αλλάξουν και πολλά. Αντιθέτως, θα το καταλάβουν από το cover letter που θα στείλεις και αν καταφέρεις να πας σε συνέντευξη θα επιβεβαιώσουν πως μπορείς να συνεννοηθείς. Το να έχεις proficiency που πήρες πριν από 10 χρόνια και να μη μπορείς να πεις το όνομά σου στα Αγγλικά.. δε τους κάνει.

Από την άλλη, αν μπορείς να μιλήσεις λίγα Σουηδικά (για να δείξεις ότι προσπαθείς πιο πολύ), οι Σουηδοί θα το εκτιμήσουν. Υπάρχουν μαθήματα online και εφαρμογές στο κινητό όπως το Duolingo και το Memrise που θα σε βοηθήσουν να μάθεις αρκετά πράγματα. Κανονικά οι εφαρμογές αυτές είναι με πληρωμή αλλά στο δωρεάν πλαίσιο τους θα μάθεις πολλά πράγματα για να φτάσεις σε επίπεδο συνεννόσης στην καθημερινότητα.

 

*Βασική γνώση: Είναι το επίπεδο Β2 για Πιστοποίηση Ελληνομάθειας, το αντίστοιχο του lower στα Αγγλικά.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...