Jump to content
eksoteriko.gr

Διαπραγμάτευση μισθού!


Zimaroulis

2791 views

Ο μισθός είναι από τα θέματα που θα σε απασχολεί συχνά. Είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα σου, πάντα θέλεις κάτι καλύτερο για τη ζωή σου και ένας παράγοντας είναι το πόσο γεμάτη είναι η τσέπη σου. 

(?)Δε λέω σε καμία περίπτωση πως είναι ο μοναδικός παράγοντας για τη βελτίωση της ζωής σου.. αλλά μετράει!

Πολύ πιθανό, όπου κι αν εργάζεσαι, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα δύο συναντήσεις με τον/την μάνατζέρ σου που σε αφορούν άμεσα, ένα για την απόδοσή σου και ένα για τη διαπραγμάτευση του μισθού σου.

Συζητάς με τον/την μάνατζέρ σου για το πως τα πας γενικά μέσα στην εταιρεία αν είναι ευχαριστημένος/νη με σένα και πως σε βλέπουν οι συνάδελφοί σου. Το μίτινγκ αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τη δική σου κριτική για την εταιρεία και την ομάδα στην οποία εργάζεσαι.

Δε θα αναλύσω το συγκεκριμένο μίτινγκ σε αυτό το κείμενο, απλά προσπάθησε από την κουβέντα να καταλάβεις τι κλίμα επικρατεί γενικά και να σημειώσεις όλα τα σχόλια που θα λάβεις. Τα θετικά θα τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου στη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση του μισθού ενώ τα αρνητικά θα τα χρησιμοποιήσει ο/η μάνατζερ για τον αντίθετο λόγο!
 

Διαπραγμάτευση μισθού

Γενικά μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα για να αυξήσεις τον μισθό σου. Εδώ θα βρεις μια μικρή λίστα.. και κάποιες συμβουλές είναι από το unionen.se


Κάνε έρευνα.. 

Υπάρχει συλλογική σύμβαση;

Τσέκαρε αν η εταιρεία που δουλεύεις έχει συλλογική σύμβαση (kollektivavtal) και πως δεσμεύεται ο εργοδότης σου σχετικά με την αύξηση του μισθού. Αν έχεις εγγραφεί σε κάποια Ένωση (Union) τότε μπορείς να την συμβουλευτείς για τη προσωπική σου περίπτωση. Η Ένωση μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν ο μισθός σου είναι ο σωστός και ποια θα ήταν τα αποδεκτά όρια για αύξηση. Φυσικά λαμβάνουν υπόψη τους τα προσόντα σου, όσον αφορά την εκπαίδευσή σου, την προϋπηρεσία σου, την ειδικότητα σου κλπ.

Συνήθως οι ενώσεις ειδικεύονται σε συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς και επειδή έχουν πολλά μέλη, τείνουν να έχουν καλή εικόνα για τους μέσους όρους των μισθών για κάποιο επάγγελμα σε σχέση με τα προσόντα του κάθε ατόμου.

Γι αυτό καλό είναι να είσαι μέλος σε μια Ένωση, δεν κοστίζει πολύ και μια μέρα μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.

 

Σύγκρινε την αγορά

Νομίζω το έχω αναφέρει ξανά σε προηγούμενο κείμενο.. θα το αναφέρω και πάλι! Τσέκαρε sites που έχουν στατιστικά για μισθούς. Sites τύπου glassdoor υπόσχονται πραγματικά στοιχεία ανά επάγγελμα σε σχέση με την προϋπηρεσία και πολλές φορές μπορείς να βρεις που κυμαίνονται οι μισθοί σε συγκεκριμένη εταιρεία. 

Μια αντίστοιχη υπηρεσία μπορεί να σου προσφέρει δωρεάν και η Ένωση στην οποία είσαι μέλος. Συνήθως οι ενώσεις έχουν και τα levels για το επάγγελμα με ενδεικτικά καθήκοντα,  ευθύνες και τυπικές εργασίες που αναμένονται στο κάθε level.

 

Υπάρχει κάποια Λέσχη Ένωσης στην εταιρεία;

Ρώτα αν υπάρχει στην εταιρεία, Λέσχη της Ένωσης στην οποία είσαι μελος. Καμιά φορά υπάλληλοι, δημιουργούν μια ομάδα με σκοπό την καλύτερη επιρροή στον εργασιακό χώρο και διεκδίκηση προνομίων κλπ . Αυτή η Λέσχη αντιπροσωπεύει την Ένωση στη συγκεκριμένη εταιρεία και είναι υπεύθυνη για διαπραγματεύσεις και άλλα. Προϋπόθεση είναι πως οι υπάλληλοι ανήκουν στη Λέσχη αυτή. 


Ζήτα αύξηση όταν ξέρεις πως η εταιρεία πάει καλά

Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις την ετήσια συνάντηση για να συζητήσεις για τον μισθό σου. Μπορείς να κάνεις μια διαπραγμάτευση ανά πάσα στιγμή. Καλό όμως είναι να επιλέξεις μια περίοδο που ξέρεις πως η εταιρεία τα πάει καλά και έχει κέρδη. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι από τα περιοδικά e-mails που στέλνονται για την πορεία της εταιρείας.. νέοι πελάτες, νέα έργα, επενδυτές, χρηματιστήριο κλπ.. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πως κι εσύ θα μπορείς να αποδείξεις πως η απόδοσή σου ήταν καλή αυτό το διάστημα.

Γενικά όταν η εταιρεία τα πάει καλά είναι πιο εύκολο να σου δώσουν το κατιτίς σου.. 

Πως θα κάνεις όμως διαπραγμάτευση όταν η εταιρεία δεν τα πάει και πολύ καλά.. στο μέλλον θα γράψω ένα κείμενο και γι αυτό!

 

Ποια είναι τα κριτήρια που θέτει η εταιρεία για το μισθό;

Πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο το τι περιμένει από εσένα ο/η μάνατζέρ σου. Συχνά ούτε οι μάνατζερς ξέρουν τι περιμένουν από εσένα.. Σίγουρα όμως σε κάποια φάση έπρεπε να ορίσουν κάποιο μισθό για τη θέση σου και το έκαναν με βάση κάποια κριτήρια. Αν και δε μου φαίνεται εύκολο.. προσπάθησε να μάθεις ποια είναι αυτά τα κριτήρια με βάση τα οποία ορίζουν το μισθό για μια θέση. Ίσως είναι πιο εύκολο να δεις μια υπάρχουσα αγγελία για να πάρεις μια ιδέα..
Όσα περισσότερα ξέρεις για το τι επηρεάζει τον μισθό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαπραγματευτείς.

Τυπικά, κάποια από αυτά ίσως είναι τα παρακάτω:

  • Καθημερινές εργασίες και πόσο δύσκολες είναι
  • Απόδοση, δεξιότητες και προσπάθεια. Τι αποτελέσματα φέρνεις σε σχέση με τους στόχους;
  • Γνώσεις και εμπειρία συνήθως οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.
  • Τι ζήτηση έχει η ειδικότητα σου.
  • Δημιουργικότητα, ικανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων και γενική συμπεριφορά.
  • Διάφοροι τύποι ευθυνών όπως οικονομικά ζητήματα, λειτουργικά, διαχείριση προσωπικού, τεχνικά θέματα και οτιδήποτε σχετικό με τον τομέα σου..
  • Ηγετικές δεξιότητες, αν μπορείς να είσαι ανεξάρτητος/η και να μπορείς να πάρεις πρωτοβουλία καθώς και αν είσαι συνεργάσιμο άτομο
  • Επίπεδο εκπαίδευσης( σχολεία, Πανεπιστήμια, Μεταπτυχιακές σπουδές κλπ)

 

Θύμισε στον/στην μάνατζέρ σου τις υποσχέσεις της προηγούμενης χρονιάς

Κάθε χρόνο στις παραπάνω συναντήσεις συνήθως συζητάτε για το ποιοι είναι οι στόχοι σου για την χρονιά και πως η εταιρεία θα σε ανταμείψει αν τους πετύχεις. Σε κάθε συνάντηση κράτησε σημειώσεις για τα όσα υποσχέθηκες εσύ και όσα υποσχέθηκε ο εργοδότης σου. Φρόντισε να έχεις τηρήσει τις υποσχέσεις από τη δική σου πλευρά.

Θύμισέ του/της στην επόμενη συνάντηση τις υποσχέσεις που έκανε, θα είναι δύσκολο να τις αποφύγει.

 

Άλλαξε δουλειά

Τέλος, η πιο αποτελεσματική κίνηση πιστεύω πως είναι η αλλαγή δουλειάς. Είναι η μόνη που μπορεί να έχει σημαντική αλλαγή στο μισθό σου. Ας πούμε γενικά πως κάθε χρόνο μια τυπική αύξηση στη δουλειά σου μπορεί να είναι 500 - 2000 κορώνες. Αν αλλάξεις δουλειά, παίζεις με διαφορετικά δεδομένα και θα ήταν πιο εύκολο να ανέβεις πολύ περισσότερο.

Μια έρευνα για καινούργια δουλειά μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα όπως:

  • Θα δεις τι παίζει στην αγορά και πόση ζήτηση έχει η ειδικότητά σου.
  • Θα δεις τι προσόντα ζητάνε σε αντίστοιχες θέσεις και τι μπορείς να πετύχεις.
  • Μπορεί να σου κάνουν μια προσφορά εργασίας και να τη χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου μήπως η τωρινή εταιρεία κάνει μια αντιπροσφορά.
  • Μπορεί να βρεις μια καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα δουλειά που όντως να θέλεις να την πάρεις.


Ακόμη και αν δεν αλλάξεις δουλειά, θα ξέρεις τι γνώσεις πρέπει να αποκτήσεις για να είσαι έτοιμος/η για την επόμενη φορά.
 

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...