Jump to content
eksoteriko.gr
  • entries
    3
  • comments
    0
  • views
    1941

About this blog

Είναι αλήθεια ότι καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να αποσυρόμαστε σταδιακά από τις έντονες κοινωνικές επαφές. Οι κύκλοι μας γίνονται πιο μικροί, πιο συγκεντρωμένοι γύρω από τα ενδιαφέροντά μας και ίσως για πολλούς η δημιουργία οικογένειας να αποτελεί είτε ένα εμπόδιο για περαιτέρω κοινωνικές εξόδους ή μερικές φορές και ένα άλλοθι για αποφυγή αυτών.

Κάτι που έχει επιστημονική βάση είναι ότι καθώς γερνάμε γινόμαστε μάλλον περισσότερο introverts ή στα ελληνικά εσωστρεφείς. Αυτό δεν αποτελεί φυσικά έναν κανόνα που ισχύει για όλους αλλά περισσότερο μια διαπίστωση που επαληθεύεται από τη ζωή.

Γινόμαστε πιο εσωστρεφείς όσο μεγαλώνουμε;

 

Πιθανώς και σύμφωνα με μια ανάρτηση της Susan Cain, συγγραφέα του Quiet, συμπεριφερόμαστε ως πιο «εσωστρεφείς» όσο μεγαλώνουμε. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «εσωτερική ωρίμανση» και σημαίνει ότι η προσωπικότητά μας γίνεται πιο ισορροπημένη όσο μεγαλώνουμε — «ένα είδος εκλεκτού κρασιού που ωριμάζει με την ηλικία», όπως γράφει και η Cain.

 

Γενικά, οι άνθρωποι γίνονται πιο συναισθηματικά σταθεροί, ευχάριστοι και ευσυνείδητοι καθώς αφήνουν πίσω τους τη νεότητά τους. Γίνονται επίσης πιο ήσυχοι και πιο αυτοτελής, χρειάζονται λιγότερη κοινωνικοποίηση και ενθουσιασμό για να είναι ευτυχισμένοι.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας εσωστρεφής άνθρωπος πάει στο εξωτερικό για λόγους εργασίας; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε την απάντηση μέσα από αυτό το άρθρο.

Αρχικά να διευκρινίσω ότι είναι διαφορετικό να είσαι εσωστρεφής και διαφορετικό να περνάς μια φάση στην οποία είσαι «στις κλειστές σου» για διάφορους λόγους όπως προσωπικοί, οικονομικοί, ακόμα και απλά λόγο καιρού ή πίεσης στη δουλειά. Στη συνέχεια να αναφέρω ότι δεν υπάρχει τίποτε το παράξενο ή το κακό με το να είσαι εσωστρεφής. Στην πραγματικότητα οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πολύ παραπάνω εξωστρεφής αν βρεθούν κοντά στη σωστή παρέα ανθρώπων ώστε να μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετικά τις συζητήσεις τους.

Όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, σε μια ξένη χώρα, ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να βρεις τα πατήματά σου, να δοκιμάσεις τη θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί με τους συναδέλφους σου και γενικά να είσαι επιφυλακτικός και επιλεκτικός με το πόσο και που ανοίγεσαι. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αμελήσεις ότι τις περισσότερες φορές ισχύει ο κανόνας: “Networking is king”.

 

image.png.d38194fc042865db2b663e11541bb98a.png

Εάν είσαι εσωστρεφής θα μπορέσεις να κοινωνικοποιηθείς δυσκολότερα και μόνο με συγκεκριμένα άτομα. Είναι πιθανό οι συνάδελφοί σου να το εκλάβουν με δόση καχυποψίας και περιέργειας ενώ δε θα πρέπει να εκπλαγείς αν μάθεις ότι είσαι αντικείμενο συζήτησης διότι λάμπεις δια της απουσίας σου και αυτό ακριβώς είναι η σπίθα που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον γύρω από τους κύκλους των συναδέλφων σου. Είναι πιθανό κάποιοι συνάδελφοι είτε από ενδιαφέρον είτε από την καλή καρδιά τους να πάρουν την πρωτοβουλία να προσπαθήσουν να σε φέρουν πιο κοντά στην παρέα για να νιώσεις ευπρόσδεκτος και αποδεκτός. Τέτοιοι άνθρωποι είναι χρυσός για έναν εσωστρεφή! Δράξε την ευκαιρία και χρησιμοποίησε τα soft skills που έχει ένας συνάδελφός σου για να έρθεις πιο κοντά στο networking.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που ένας εσωστρεφής θα ήθελε να γνωρίζουν οι συνάδελφοί του στην εργασία. Μπορείτε να τα κάνετε διακριτικά γνωστά και εσείς. Ας τα δούμε:

·       Σου αρέσει να αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς

Από προσωπική εμπειρία, δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω συμμετάσχει σε μια συνεδρία καταιγισμού ιδεών, προσπαθώντας με αγωνία να καταλήξω σε πλήρως συνεκτικές ιδέες γρήγορα και στη συνέχεια να τις πω πραγματικά. Εν τω μεταξύ, είμαι νευρικός ότι οι συνάδελφοί μου ή ο επικεφαλής της ομάδας μου θα σκεφτούν ότι δεν συμμετέχω επειδή πέρασα το πρώτο μισό της συνάντησης σιωπηλός.

Η αλήθεια είναι ότι επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες διαφορετικά. Οι εσωστρεφείς παρατηρούν μια αλλαγή πριν από έναν εξωστρεφή, αλλά ο εξωστρεφής θα είναι ο πρώτος που θα αντιδράσει.

·       Χρειάζεσαι προσωπικό χώρο (αλλά δεν είσαι αντικοινωνικός)

Υπάρχει ένας επίμονος μύθος για τους εσωστρεφείς ότι είμαστε κοινωνικά δύστροποι και μισούμε τους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια! Πολλοί από εμάς αγαπάμε να περνάμε χρόνο με ανθρώπους και να συμμετέχουμε σε κοινωνικές καταστάσεις.

Η πραγματική διαφορά είναι ότι ένας εξωστρεφής θα επαναφορτιστεί από μια κοινωνική κατάσταση και θα αισθανθεί εξαντλημένος μετά από πολύ χρόνο μόνος. Είμαστε το αντίθετο: Το να περνάμε χρόνο με ανθρώπους αδειάζει την μπαταρία μας και χρειαζόμαστε τη μοναξιά για να αναζωογονηθούμε.

·       Θα προτιμούσες να αποφεύγεις το τηλέφωνο

Το τηλέφωνο είναι ο όλεθρος της ύπαρξής σου - με το ξαφνικό κουδούνισμα και την επιμονή του να επιβάλλει την αλληλεπίδραση που δεν μπορείς να τηρήρεις τους όρους σου. Πολλοί από τους εσωστρεφείς προτιμούν να γράφουν και να επικοινωνούν μέσω email ή κειμένου, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τις απαντήσεις τους στον δικό τους χρόνο.

·       Μπορείς να είσαι και ηγέτης

Έτσι, μπορεί να μην μοιράζεσαι πρώτα τις ιδέες σου ή να θέλεις να συνεχίσεις συναντήσεις την ίδια μέρα, αλλά είσαι εξαιρετικός ηγέτης!

Αυτές οι ίδιες τάσεις σε κάνουν πολύ καλό στο να παρέχεις χώρο για συζήτηση και τη συγκέντρωση συναίνεσης όταν ακούγονται οι απόψεις όλων. Έχεις επίσης τη σωστή δόση ταπεινότητας και τείνεις να παραμένεις αρκετά ατάραχος, ανεξάρτητα από το τι συναισθηματική ή κυριολεκτική καταιγίδα μαίνεται γύρω σου.

·       Είμαστε όλοι διαφορετικοί

Η εσωστρέφεια είναι μια κλίμακα, όπως και κάθε άλλος δείκτης που σχετίζεται με την προσωπικότητα. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σε ένα ανοιχτό περιβάλλον γραφείου, ενώ άλλοι είναι τόσο κοντά στο κέντρο ή είναι καλά προσαρμοσμένοι που πιθανότατα θα μαντέψατε ότι ήταν αμφιλεγόμενοι ή εξωστρεφείς.

Με άλλα λόγια, αν και αξίζει τον κόπο να είστε προσεκτικοί και να εξετάζετε διαφορετικά στυλ εργασίας, δεν πρόκειται να βελτιώσετε τις εργασιακές σας σχέσεις μέσω στερεοτύπων. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν θα μπορούσατε να είστε πιο φιλικοί είναι να ρωτήσετε απλώς τον συνάδελφό σας για τις προτιμήσεις του/της όπως θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλον!

Entries in this blog

5 συμβουλές για ταξίδια στην Ευρώπη με παιδί

Η γυναίκα μου, ο γιος μου 2,5 ετών και εγώ πήγαμε πρόσφατα στη Βιέννη, την Πράγα και τη Βουδαπέστη για 12 ημέρες. Εδώ είναι οι συμβουλές που χρησιμοποιήσαμε για να το κάνουμε ένα εκπληκτικό, οικονομικό ταξίδι.   1. Πληρώστε για πτήσεις χρησιμοποιώντας πόντους   Λίγους μήνες πριν από το ταξίδι, η γυναίκα μου βρήκε μια πιστωτική κάρτα της American Airlines που πρόσφερε 50.000 μίλια. Όλοι εγγραφήκαμε και πήραμε πόντους. Αλλά αυτό είναι αρκετά προφανές. Η αποτελεσματική

5+1 πράγματα πριν αποχωρήσεις για εξωτερικό

Αποφάσισες να δοκιμάσεις την τύχη σου εκτός των συνόρων της πατρίδας σου; Μπράβο σου! Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο που περιμένουν να εξερευνηθούν. Πολλά οφέλη έρχονται σε όσους είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα όριά τους και να δοκιμάσουν κάτι νέο ή τουλάχιστον να κάνουν κάτι στο οποίο είναι καλοί αλλά σε ένα νέο περιβάλλον. Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται συναρπαστικό και ωφέλιμο, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει

Εσωστρεφής και στο εξωτερικό. Θα τα καταφέρεις;

Είναι αλήθεια ότι καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να αποσυρόμαστε σταδιακά από τις έντονες κοινωνικές επαφές. Οι κύκλοι μας γίνονται πιο μικροί, πιο συγκεντρωμένοι γύρω από τα ενδιαφέροντά μας και ίσως για πολλούς η δημιουργία οικογένειας να αποτελεί είτε ένα εμπόδιο για περαιτέρω κοινωνικές εξόδους ή μερικές φορές και ένα άλλοθι για αποφυγή αυτών. Κάτι που έχει επιστημονική βάση είναι ότι καθώς γερνάμε γινόμαστε μάλλον περισσότερο introverts ή στα ελληνικά εσωστρεφείς. Αυτό δεν αποτελεί φυσικά
×
×
  • Create New...